Проглашени најбољи филм на 73. Међународном филмском фестивалу

11-09-2016 09:17:11 | | / vostok.rs |


Најбољи филм на 73. Међународном филмском фестивалу у Венецији, који је одржан од 31. августа до 10. септембра, јесте остварење филипинског редитеља Лава Дијаса „The Woman Who Left“ (Жена која је отишла), прича о Хорацији Соморостро, жени чији је живот због удараца судбине постао несношљив и необјашњиво порочан.

Жири, којим је председавао британски редитељ Сем Мендес, објавио је вечерас одлуку током свечаности у Филмској палати на острву Лидо. У такмичарском програму 73. Венецијанског филмског фестивала приказано је 20 филмова, међу којима су филмови „На млијечном путу“ србског редитеља Емира Кустурице и „Рај“ руског редитеља Андреја Кончаловског, који је освојио „Сребрног лава“ за најбољу режију.

Други добитник признања за редитељски рад је Мексиканац Амат Ескаланте, коме је „Сребрни лав“ уручен за филм „Дивље место“. Гран при жирија 73. Мостре добио је редитељ Том Форд за филм „Nocturnal Animals“ (Ноћне животиње), у којем главне улоге тумаче Еми Адамс и Џејк Џиленхол. Међународни жири је „Волпи пехар“ за најбољу женску улогу доделио глумици Еми Стоун за улогу у мјузиклу Демјена Шазела „La La Land“, причи о џез пијанисти који се у Лос Анђелесу заљубљује у глумицу-почетницу.

„Волпи пехар“ за најбољу мушку улогу добио је глумац из Аргентине Оскар Мартинес за филм „El ciudadano ilustre“ (Познати грађанин). Специјална награда жирија припала је америчкој редитељки Ани Лили Амирпур за постапокалиптични филм „The Bad Batch“ (Лоша партија), у којем главне улоге тумаче Кијану Ривс и Џим Кери. Филм чилеанског редитеља Пабла Лараине „Џеки“ с Натали Портман, који говори о четири дана из живота америчке прве даме, добио је награду за најбољи сценарио. Награду „Марчело Мастројани“, која се додељује најбољем младом глумцу или глумици, добила је млада немачка глумица Паула Бир која игра у филму Франсоа Озона „Франц“.