Русија очекује последње дозволе за „Турски ток“

11-09-2016 09:11:20 | | / vostok.rs |


Русија очекује да ускоро буду потписане преостале дозволе за „Турски ток“. Потребно је, пре свега, добити дозволу за изградњу, саопштио је извор у Министарству енергетике Русије.

У среду је руска компанија „Гаспром“ саопштила да је преко дипломатских канала добила прве дозволе турских власти за реализацију „Турског тока“. Сада пројекат гасовода прелази на фазу практичне реализације. Министар енергетике Русије Александар Новак рекао је да Русија очекује потписивање међувладиног споразума о пројекту гасовода у октобру, а да се сада усаглашавају документ и планови. „Чекамо одговор турских колега, треба с њима поново да се састанемо“, рекао је саговорник РИА Новости и додао да чим стигне одговор од турске стране, биће познат и датум почетка изградње гасовода.

„Чекамо дозволу за изградњу. ’Гаспром’ се тиме бави“, додао је он. Министар Новак је током Источног економског форума рекао да је план изградње гасовода израђен и предат на разматрање турској страни, а после његовог утврђивања биће потписан међувладин споразум. Пројекат „Турски ток“ подразумева изградњу гасовода из Русије у Турску по дну Црног мора. Гасовод ће обухватити 660 километара старог коридора „Јужног тока“, који је обустављен у децембру 2014. године, као и 250 километара новог коридора, у правцу европског дела Турске. Претпоставља се да ће испоруке гаса првим краком гасовода бити у целини намењени турском тржишту.