Вратити младе под окриље цркве и православља

15-07-2014 12:29:43 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Парохија Которачка Митрополије дабробосанске и православна омладина при храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи организовали су Духовно вече и дружење православне омладине под називом "Искре православља – Љуби Бога и ближњега свога", чији је циљ вратити младе под окриље Цркве и православља.

Вјерници, омладина и сви добронамјерни људи могли су послије вечерњег богосложења да у порти храма погледају иконе које су осликали полазници иконописачке школе при цркви Светог Василија Острошког, послушају мини концерт духовних пјесама које су изводили Хор "Слога" из Сарајева и солисти на гитари, те да се друже и размјењују мисли из области православља.

Јереј Борислав Ливопољац, један од иницијатора ове идеје, истакао је да је циљ оваквог дружења да се млади, који се свакодневно удаљавају од Цркве и Бога и одлазе лошим путевима које нуди савремени потрошачки свијет, врате под окриље Цркве и православља и прихвате вриједности које они пружају.

"Желимо да оваква дружења буду наставак црквеног живота, литургија послије литургије. Црква није музеј, већ жива заједница и имајући управо то у виду желимо да ослушнемо како млади виде Цркву. Желимо да се млади окупљају око својих светиња", истакао је Ливопољац.

Према његовим ријечима, жеља је да уз храм Светог Василија Острошког буде направљен православни духовни центар гдје ће млади дати допринос духовној изградњи и себе, али и других.

Протојереј Милорад Вујић рекао је да су пред омладином велики изазови, да су они суочени са великим проблемима – немају посла, многи су изгубљени, не знају гдје да се друже.

"Кафић није мјесто гдје се неко може духовно напајати и испунити", сматра Вујић и истиче да сви треба да креирамо боље сутра.

Он каже да би овакви скупови требало да буду чести и најављује да би током љета они требало да се одржавају сваке седмице, када то вријеме дозволи.

Наташа Мојсиловић из православне омладине при храму Светог Василија Острошког истакла је да је циљ оваквих окупљања жеља да се кроз дружење млади приближе Цркви.

"На Цркву требамо гледати као на своју породицу и тако се према њој односити", истакла је Мојсиловићева.