Један од кракова „Турског тока“ може из Турске проћи кроз Грчку

11-09-2016 08:21:10 | | / vostok.rs |


Унапређење односа Русије и Турске омогућава развој пројекта гасовода „Турски ток“. Према речима потпредседника Владе Русије Аркадија Дворковича, један од кракова „Турског тока“ може из Турске проћи кроз Грчку.

„Може се констатовати да унапређење сарадње са нашим турским партнерима даје могућност развоја Јужног гасног коридора. Један крак ’Турског тока‘ у будућности може кренути из Турске у Грчку, и даље са испорукама гаса у друге европоске земље и то је заиста за Грчку веома важан пројекат“, рекао је Дворкович на састанку са премијером Грчке Алексисом Ципрасом. „Грчка жели да постане један од важних енергетских чворова за Европу. Пре свега се то односи на гас. Сви ови пројекти се преплићу са различитим политичким схватањима, због чега није све једноставно“, рекао је руски потпредседник Владе и додао да је „Гаспром“ заинтересован за енергетске пројекте у Грчкој.

Русије има интересовање и за стварање заједничког предузећа и размену технологија са Грчком, рекао је дипломата. „Заинтересовани смо за стварање заједничког предузећа, ширење инвестиција и напредних технологија које бисмо могли да користимо“, рекао је он. Осим тога, Русија разматра учешће у транспортним пројектима у Грчкој. То се односи на железнички и лучку инфраструктуру која је директно повезана са туризмом.