Без руских делова, украјински „aнтонов“ неће летети

10-09-2016 10:52:49 | | / vostok.rs |


Током 2016. године украјинско предузеће за производњу авиона „Антонов“ неће направити ниједан авион због прекида сарадње са Русијом, саопштио је шеф Одељења за перспективне технологије тог предузећа Андреј Хаустов.

„Сада, ако бисмо чак и хтели да произведемо авион, ми имамо један број недовршених летелица које стоје на лагерима, треба да заменимо све руске делове компонентама других произвођача. Не кажем да оне морају бити западне, могу бити и украјинске“, рекао је Андреј Хаустов за „Радио вести“. Хаустов је навео да због тих проблема до краја 2016. године неће бити произведен ниједан авион. Према његовим речима, предузеће је 2015. године произвело два авиона Ан-148 и Ан-158, а за њих су били коришћени руски делови.

„То су фактички све залихе које смо имали. Потрошене су на тим авионима“, навео је Хаустов. Заменик шефа Одељења за перспективне технологије „Антонова“ признао је да „непостојање сарадње са Русијом на авионима ’антонов‘ није помогло предузећу“. Ипак, према његовим речима, то није толико страшно, пошто предузеће тражи алтернативне добављаче компоненти. На пример, на авионима Ан-148 и Ан-158 је потребно да се замени око 5.400 типова компоненти, а највеће од њих су радиоелектронски уређаји.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут