„Гаспром“ добио прве дозволе за реализацију „Турског тока“

08-09-2016 08:21:21 | | / vostok.rs |


„Гаспром“ је дипломатским каналима добио прве дозволе турских власти за реализацију „Турског тока“ након обнове рада на пројекту ове године и сада почиње његова реализација, наводи се у саопштењу руске компаније.

На крају прошлонедељних разговора шефа борда директора „Гаспрома“ Алексеја Милера и министра енергетике Турске Берата Албајрака постигнут је договор о убрзаном завршетку свих неопходних припремних процедура за почетак реализације пројекта. „Почетак издавања дозвола је позитивна вест за ’Гаспром‘. Tај корак турске стране показује заинтересованост турских власти за пројекат ’Турски ток‘ и сведочи о преласку на његову практичну реализацију“, наводи се у саопштењу. Пројекат „Турски ток“ предвиђа изградњу гасовода по дну Црног мора до европског дела Турске и на територији Турске до границе са Грчком.

Дужина морског дела пројекта треба да износи око 919 километра, а копненог дела на турској територији 180 километара. Планирано је да снага сваке од грана гасовода износи по 15,75 милијарди кубних метара гаса. Укупна вредност пројекта се процењује на 11,4 милијарди долара. На крају разговора турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и руског председника Владимира Путина, који је одржан у Санкт Петербургу у августу 2016. године, било је одлучено да се настави рад на „Турском току“, а у међувремену је формирана радна група и направљен план рада.