OТВАРА СЕ СПОМЕН МУЗЕЈ БРОДСКОГ У ПЕТЕРБУРГУ

13-07-2014 01:43:04 | | / mojenovosti.com |

Како јавља портал Arti ,спомен музеј руског песника нобеловца Јосифа Бродског у кући на Литејном скверу број 24. у Санкт Петербургу биће отворен 24. маја 2015.г.
Портал наглашава да се са отварањем музеја посвећеног славном руско-америчком песнику јеврејског порекла сагласио у свом саопштењу од 7. јула и Василиј Кичежи ,градоначелник северне руске престонице.
Подсећамо да су у комуналној згради на Литејном у којој је живео Бродски, још 2010. г . откупљене четири од пет соба.

Како обавештавају интернет новине „Карповка „ ,ускоро треба да се реши проблем и са последњом, петом собом ,за коју њен власник тражи 12 милиона рубаља, убеђени су Михаил Миличик и Николај Солодњиков, представници Фонда за формирања књижевног музеја Јосифа Бродског.

Финансијска средства за отварање спомен-музеја Бродског су обезбеђена из ванбуџетских извора , али се име спонзора не открива.

У стану у стану у згради 24. на Литејном проспекту још од кад је песник Бродски у њему становао, нису извођени никакви радови на адаптацији , па зато ова стамбена површина захтева подробну рестаурацију. Градске власти Петербурга одобрили су извођељњ радова који су практично већ почели одмах после оглашавања градоначелника Кичежија о овом питању.

У граду на Неви ће бити подигнут и споменик Бродском, такође из донаторских средстава.
Градске власти су одабрале и локацију на којој ће се тај споменик уздизати- мали сквер наспрам школе у Пестељевој улици.

Бранко Ракочевић