ВРОЦЛАВ - СВЕТСКА ПРЕСТОНИЦА КЊИГЕ У 2016.

13-07-2014 01:37:44 | | / mojenovosti.com |

Пољски град Вроцлав ће постати светска престоница књиге за 2016.г., одлучено је на недавној седници Међународног одбора у чијем саставу су 24 експерта. Седница је одржаној у управи УНЕСКА.

У образложењу Комисија се поред осталог истиче да је Вроцлав изабаран „ зато што се овај град истиче великом разноврсношћу квалитетних програма, а такође се овде посебна пажња посвећује анагажовању јавности као и усклађивању односа међу издавштавтвом , књижарском мрежом и библиотекама , како на међународном , тако и на регионалном нивоу ,“ саопштава прес служба ОУН.

Генерални скератар УНЕСКА , Бугарака Ирина Бокова ,честитала је становницима града истичући да „ су у Вроцлаву градски лидери разрадили врло добар програм који ће током целе године доприности равоју читања код широких слојева нароних маса.“ Она је такође захвалила изборној комисији „ за друштвено користан рад усмерен на распростирање књижевности и читања посредством свеобухватних иницијатива које на ове културне активности мобилишу разне градове из целог света.“

Град који ће током целе године носити почасно звање престонице књиге бирају три међународне организације које сваке године представљају три главна сектора издавачке и књижне индустрије :Међуанроднна организација књижарске трговине, Федерација билбиотекарских установа и асоцијација и Међународна асоцијација издавача књига.
Сваке године, почевши од 23. априла, Светског дана књиге и ауторских права , оглашаавју се уједињени писци,издавачи и различити представници књижне индустрије са циљем да одају дужно поштовање читању и књизи , спремени да допринесу њиховом широком популарисању током предстојећих 12 месеци.
Вроцлав ће постти шеснаести по реду град којему је поверено да током једне године буде светска престоница књиге,чији се избор врши од 2001. г. кад је то постао Мадид.
После Мадрида су се као светске престонице књиге изређали градови : Александрија (Египат) , 2002; ,Њу-Делхи (Индија) , 2003.; Антверпен (Белгија) , 2004.; Монтреал (Канада) , 2005.; Турин (Италија) ,2006.; Богота (Колумбија),2007.; Амстердам (Холандија) , 2008.; Бејрут (Либан) , 2009.; Љубљана (Словенија) , 2010.; Буенеос –Аирес (Аргетина),2011.; Јереван (Јерменија) , 2012.; Бангкок (Тајланд), 2013.; Порт –Харкорт (Нигерија) , 2014.
Инчхон (Јужна Кореја) биће светска пресонице књиге , наредне, 2015. године.

Бранко Ракочеић