The Diplomat: Приближавање Кине и Русије убрзава крај америчке доминације

12-07-2014 01:03:44 | | Факти/ mojenovosti.com |

Зближавање Русије и Кине - независно од степена и форме - убрзаће сумрак Сједињених Држава и приближити мултиполарни свет - оценио је амерички политиколог Питер Харис у тексту објављеном у The Diplomat.

Харис је у истом чланку упоредио данашње „стратешке проблеме“ САД са положајем у којем се крајем 19. века нашла Британска империја.

По његовој процени, француско-руски савез из 1892. године срушио је геополитичке рачунице Велике Британије: њена доминација у Медитерану била је доведена у питање, а доведен је био у питање и однос снага у Европи који је настао након победе Берлина у француско-немачком рату. То принудило Лондон, који није желео да напушта Индију, да се ослони на Јапан и његову моћну ратну флоту.

Британци су се брзо ослободили овог „геополитичког слепила“, спорови са Русијом и Француском су разрешени, а „блистава изолација“ је отишла у историју. Харис је из свега овога извукао закључак: Лондон више није био у стању да своје интересе на светској арени брани самостално - без савезника.

Приближавање Русије и Кине - уверен је Харис - на исти начин ће утицати на стратешке интересе и планове САД јер Вашингтон и Пентагон ризикују да изгубе поморску доминацију, нарочито у Јужном Кинеском мору, где ће му конкуретни бити кинеска и руска морнарица.

Сједињене Државе - поручио је Харис Белој кући - већ морају да се спремају за избијање кризних ситуација на неколико фронтова и за „задржавање равнотеже“ између Источно и Јужног кинеског мора, Централне Азије, Блиског Истока и Источне Европе.

Према Харисовој процени, Американци ће - да би осујетили савез између Москве и Пекинга - морати да искористе све своје дипломатске полуге или да на своју страну превуку, поред Јапана и Аустралије, и Индију. Али, све што Вашингтон може предузети имаће на свом путу „подводне гребене“ и тешко да ће бити у стању да спречи неизбежно слабљење САД.

Појава мултиполарности - прво у Источној Азији, а потом и у остатку света - постала је неизбежна. „Једнополарни тренутак Америке“ неће моћи да траје вечно, независно од тога колико ће његов крај бити убрзан приближавањем Русије и Кине - закључио је Питер Харис.