Европска комисија жели нове преговоре са Русијом и Украјином о гасу

02-09-2016 08:53:35 | | / vostok.rs |


Европска комисија жели поново да покрене трилатерални формат преговора о гасу у оквиру ЕК—Русија—Украјина, сматрајући да је то најбоље учинити пре зиме, изјавио је потпредседник Европске комисије за енергетски савез Марош Шефчович.

Раније је објављено да Шефчович намерава да посети Кијев и Москву. Он жели да се састане са министрима енергетике обеју земаља и сазна њихово мишљење о изгледима за трилатералне преговоре о испорукама гаса.

„У прошлости је овај формат доказао своју корист: за све је боље да се седне за исти сто. Русија као извозник, Украјина као транзитна земља и Европска унија као главни увозник имају заједнички интерес… За разматрање питања о испоруци гаса у предстојећој зимској грејној сезони највише одговара трилатерални формат“, наводи се у изјави Шефчовича који је објавила прес-служба представништва ЕУ у Украјини.

У јулу је Шефчович позвао руски „Гаспром“ и украјински „Нафтогас“ да се договоре о условима куповине руског гаса за предстојећу зиму. Тада је такође рекао да је Европска комисија спремна да подржи преговоре.

Кијев је престао да купује гас од Русије крајем новембра 2015. године и наставио да набавља транзитно гориво у Европској унији. Притом је министар енергетике Украјине Игор Насалик признао да је европски гас 45 долара скупљи од руског. У јуну је „Гаспром“ добио од „Нафтогаса“ захтев за обнову испоруке. Истовремено, украјинска компанија инсистира на потписивању анекса уговора за следећа три квартала, а у „Гаспрому“ тврде да документ не захтева никакве измене.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут