Први бродови на руском бродогрдилишту на Далеком истоку 2019. године

01-09-2016 01:26:43 | | / vostok.rs |


Руско бродоградилиште „Звезда“ на Далеком истоку изградиће свој први брод 2019. године.Производња бродова на бродоградилишту „Звезда“ започеће ове године, а прва испорука биће завршена 2019, изјавио је директор „Росњефта“ Игор Сечин на церемонији покретања прве фазе бродоградилишта.

„Пројекат изградње првог модерног бродоградилишног комплекса ’Звезда‘, који је од 2015. у потпуности под контролом ’Росњефта‘, биће реализован у три фазе. Производња бродова почеће ове године, а планирано је да прва испорука буде завршена 2019“, рекао је Сечин. Прва фаза омогућиће производњу бродова за снабдевање, танкера и осталe поморскe опремe, са обимом прераде метала до 90 хиљада тона годишње. Друга фаза, која укључује сужење сувог дока, планирана је да значајно повећа учинак бродоградилишта и да омогући производњу бродова готово свих тежина и димензија. Очекује се да ће нови док бити опремљен краном типа „Голијат“ носивости 900 тона, рекао је директор „Росњефта“.

Трећа фаза ће омогућити изградњу свих врста морских структура и повећати прераду метала у обиму до 380 тона годишње, што је готово половина свег метала који се преради у руској индустрији бродоградње. Бродоградилиште „Звезду“ гради конзорцијум у који улазе „Росњефт“, „Росњефтегас“ и „Гаспром“ на основу „Центра за бродоградњу и ремонт бродова Далеки исток“. „Росњефт“ је обезбедио уговоре за пројектовање, изградњу и набавку поморске опреме и бродова на бродоградилишту, међу којима су и два вишенаменска ледоломца.