Русија успешно лансирала лаку еколошки чисту ракету Ангара

09-07-2014 05:40:13 | | Факти/ mojenovosti.com |

Други степен ракете се после 21 минут приземљио, прелетевши 5.700 km, на полигону „Kура“ на Камчатки

Русија је из другог покушаја успешно извела пробно лансирање своје најновије лаке ракете „Ангара-1.2ПП“ - прве еколошки чисте ракете која је з земљи конструисана након распада СССР.

Лансирању је присуствовао и шеф Роскосмоса Олег Остапенко.

Ракета је узлетела са космодрома Плесецк, а лансирање је извела јединица руских Снага ваздушно-космичке одбране. Други степен ракете, који је носио „макету корисног терета“, после 21 минут се приземљио, прелетевши 5.700 километара, на полигону „Кура“ на Камчатки.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу одмах је о успешном лансирању обавестио Владимира Путина, а портпарол Снага ваздушно-космичке одбране, Алексеј Золотухин, објавио је да је „Ангара“ пала на Камчатки „тачно тамо где је било предвиђено“.

Лансирање је првобитно било планирано за 25. јуни, али је било одложено за 28. јуни ради додатних провера. Међутим, тада је - када је ракета већ била „под гасом“ - само 19 секунди пре лансирања прорадио њен аутоматизовани систем безбедности и онемогућио старт.

Како је потом објавио „Енергомаш“, то се догодило због пада притиска у агрегату за убризгавање кисеоника од којег не зависи рад мотора првог степена ракете.

Потом је мотор РД-191 Д012, који покреће „Ангару“, ипак прошао додатна тестирања у „Енергомашу“, али на његово функционисање није било никаквих замерки.

Успешно лансирање „Ангаре“ за Русију има велики значај јер јој омогућава да са своје територије на орбите око Земље изводи сателите свих врста без загађивања атмосфере. Истовремено јој - како је у Москви званично саопштено - обезбеђује „гарантовани доступ космичком простору“.

„Ангара“ је ракета нове генерације молног типа са моторима на мешавину кисеоника и керозина УРМ-1 и УРМ-2. Ускоро ће се појавити и средња и тешка верзија ракете „Ангара“.

Лаке ће носити у космос терете веће од 3,8 тона, а тешке „Ангаре“ - до 35 тона.