ТРИЈУМФ “ОЖАЛОШЋЕНЕ ПОРОДИЦЕ “ ИЗ СЕНТЕ И РЕДИТЕЉА ДЕЈАНА ЦИЦМИЛОВИЋА

03-07-2014 12:47:31 | | / mojenovosti.com |

Проглашењем победника и уручивањем награда и признања за колективна и појединачна оставрења , вечерас (27. јуна) у Кули је завршен 56. фестивал аматерскоих позоришта Србије који је почео 19. јуна а на коме су своја сценска умећа показале осам позоришних трупа из свих крајева Србије:Димитровграда, Петровца на Млави, Пријепоља, Раче, Београда,Сенте,Ковина и Црвенке. Жири је радио у саставу :Владимир Лазић,редитељ, председник, др Зоран Ђерић, театрологм И Слободан Ћустић, глумац.
Најбоља представа на 56. Фестивалу аматерских позоришта Србије је Нушићева “Ожалошћена породица “ у извођењу “Камерна сцена “из Сенте, а у поставци Дејана Цицмиловића који је режирао и трећепаласирану представу “Путујуће позориште Шопаловић” Љубомира Симовића у извођењу АП “Радоје Домановић “ из Раче и прогалшен за најбољег редитеља Фестивала.

“Ожалошћеној породици “ из Сенте припала је и награда за набољу костомографију (Гордни Николић) , за најбољу галвну мушку улогу (Бранисалв Унгиновић, Агатон), за најбољу женску епизоду (Љубица Романдић, Симка).

Сребрну плакету за освојено друго место добила је Стеријна “Покондирана тиква “ у звођењу АП “Стеван Сремац “ из Црвенке у режији Радоја Чупића , а награђени су из ове представе Гордана Мештер (Сара) а за најбоље глумачко остварење(женска улога) и Зоран Радуловић за мушку епзоду(Светозар Ружичић).
Милица Грбић Комазец је награђена за најбољу сцеографију којом је орпемила представу “Народни посланик” у извођењу АП “Бата Булић “ из Петровца на Млави у режији Милоша Јагодића.
Поред три Нушићеве комедије , ререптоар 56. Фестивала обухватао је и дела остала четири србска драмска великана: Стерије, Александра Поповића, Душана Ковачевића и Љубомира Симовића.
Свој 56. Републички фестиавал , који се од 19. до 27. јуна одржау у Кули,аматерска позоришта Србије посветила су Браниславу Нушићу у част јубилеја, 150. годишњице рођења великог и омиљеног србског комедиографа .

Тако је кулска позоришна публика ,која је, како нам је рекао, (а жири потврдио) , главни оргаизатор Фестивала,Сава Прерадовић, секретар КПЗ, и овог пута пунила салу, као што је то чинила у протеклих пола века, имала прилике на овом фестивалу да види три представе рађене по Нушићу : две „Ожалошћене породице“ – („Камерна сцена“ из Сенте ,редитељ :Дејан Цицмиловић) и Позоришта „Христо Ботев“ из Димитровграда ,у режији Слободана Алексића , као и„Народног посланика „у извођењу КПЦ из Петровца на Млави у режији Милоша Јагодића.

Поред Нушићивех комедија, публика је, као никада до сада, видиела једну за другом и сценске поставке остала четири велика србска драмска писца.

Позориште „Стеван Сремац „ из Црвенке извело је Стеријину „Покондирану тикву „(режија: Радоје Чупић); АП из Ковина и „Развојни пут Боре Шнајдера „ Александра Поповића, (Јован Грујић);АКУД Лола ,„Театар лево „ из Београда приказао је„Лари Томсоном „ Душана Ковачевића,(Угљеша Шчепановић) ,док се АП ЦзК „Радоје Домановић“из Раче представили жирију и публици драмом петог великог драмског писца „Путујуће позориште Шопаловић“ Љубомира Симовића.
Дом културе из Пријепоља је настушпио са представом „Ноћ Богова „ врло популарнпог и код нас често извођенг савременог хрватског драмског писца- Мира Гаврана.
Пребогат комедиографски репертор 56.Кулског фестивала упоптпуњен у пратећем програму Стеријином „Злом женом „ у продукцији Центра за културу Кула , а у режији Драгана Остојића , која је проглашена за најуспешније сценско остварење на 53. Фестивалу (2011).Ова представа је изведена у част награђених, у петак вече (27. уна)
Одржавање Фестивала финанасирале су Општина Кула и Министарство културе и информисања Републике Србије , а жири је у свом саопштењу упутио апел свим државним институцијама у којем се поред осталог истиче:

“Због традиције и угледа ове манифестације од изузетног значаја за развој позоришне уметности на пољу аматеризма, упућујемо апел свим државним инстиуцијама да се без одлагања укључе у решавање нагомиланих проблема и постану стожер и покровитељ даљег развоја аматерског драмксог стваралаштва у Србији :!”

Бранко Ракочевић