Руском параолимпијском тиму забрањено учешће на

07-08-2016 06:02:28 | | / vostok.rs |


Meђународни параолимпијски комитет потврдио је забрану такмичења за руски тим следећег месеца, а по препоруци Светске антидопинг агенције,саопштио је шеф Међународног параолимпијског комитета Филип Крејвен.

Одлука је објављена на конференцији за новинаре у Рио де Жанеиру, где се тренутно одвијајуОлимпијске игре.

Одлука долази упркос ставу Међународног олимпијског комитета који је одбио да се спроведе потпуна забрана за руске спортисте на Олимпијским играма.

„Антидопинг систем у Русији не функционише и у потпуности је компромитован. Све што смо видели ових дана је у супротности са спортском етиком, управо из тог разлога нисмо имали избора него да не допустимо Русији да учествују у играма“, рекао је он.

Према његовим речима, ова ситуација није настала због кривице спортиста, већ због државног система који вара.

Крејвен је такође навео да ће поново бити испитани сви узорци који су били предати за време Параолимпијских игара у Сочију.Руски министар спорта Виталиј Мутко изјавио је да ће Русија уложити жалбу Суду за спортску арбитражу након одлуке МПК.

"Ми ћемо уложити жалбу на одлуку. Борићемо се за наше параолимпијце", рекао је он, наглашавајући да ће Министарство спорта и руски параолимпијски комитета дати све од себе да се преиначи одлука.