"Црква", џамија и синагога у истој згради

27-06-2014 01:19:46 | | СРБИ НА ОКУП/ mojenovosti.com |

Хришћани, муслимани и Јевреји ускоро ће добити прилику да се моле под истим кровом и воде дијалоге о вери у духу толеранције.

Желимо да покажемо свету да припадници три монотеистичке религије могу да се слажу. Свесни смо да у свакој групи постоје људи који коче сарадњу, али од нечега мора да се почне – каже рабин Товија Бен Чорин.

Он је један од тројице религијских вођа који руководе пројектом „Кућа јединства“, замишљеним као мултиконфесионално место окупљања у Петриплацу, у срцу Берлина. На конкурсу за најбоље архитектонско решење победила је зграда од цигле у којој централно место заузима високи четвртасти торањ. У њему би требало да буде хол намењен окупљању и међусобном упознавању верника, али и атеиста који су заинтересовани да сазнају нешто више о хришћанству, исламу и јудаизму.

На хол се настављају ходници који воде до цркве, џамије и синагоге. Све три су једнаке величине, али различитих облика, напомиње архитекта Вилфрид Кун.

Појединачни простори дизајнирани су у складу са религијским потребама и посебностима сваке вере. У џамији ће, рецимо, бити места за ритуално прање ногу, док ће у цркви бити смештене оргуље – каже Кун.

Он додаје да су верски објекти у прошлости имали много више сличности него данас.

Није неопходно да џамија има минарет, баш као што ни црква не мора да има торањ. Вратили смо се на почетак, када су три вере имале много тога заједничког, чак и у архитектонском смислу – каже Кун.

“Свештеник” Грегор Хохберг

Берлин је град у којем се окупљају људи из читавог света, а овим пројектом ћемо пружити добар пример заједништва.

Рабин Товија Бен Чорин

Град у којем је планирано масовно погубљење Јевреја постаће град у којем је смештен заједнички центар три религије које су обликовале европску културу.

Имам Кадир Санци

Кућа јединства је сигнал свету да велику већину муслимана чине мирни, а не насилни људи.

Дешавало се да џамије постану катедрале, а цркве синагоге, али ово ће бити први пут да се све три вере проповедају у исто време, на истом месту. Идеја је потекла од Грегора Хохберга, протестантског свештеника који жели да истакне важност толеранције и поштовања различитих традиција.