Нећемо санкције, ријешите свој однос са Путином!

27-06-2014 12:15:10 | | capital.ba/ mojenovosti.com |

Амерички привредници и произвођачи поручили су предсједнику Бараку Обами да треба престати са санкцијама Русији, јер их оне дугорочно избацују са тог тржишта и отварају пут конкуренцији.

Двије водеће пословне асоцијације у Америци – Привредна комора и Национална асоцијација произвођача – објавили су отворену изјаву у водећим пословним листовима САД и Британије, у којој упозоравају да ће их санкције „избацити са руског тржишта не на годину или двије, већ на читаву деценију“.

Једностране економске санкције против Русије наносе штету, прије свега самим произвођачима у САД – основни је смисао изјаве.

Ако предсједник Обама има нешто лично против руског предсједника Путина – то није разлог да се у тај спор увлачи читава пословна Америка. Лично не треба да се мијеша са пословним.

Пословни кругови у САД увјерени су да европски бизнис неће никада увести тзв. „трећи пакет“ санкција Русији, већ просто чека да Вашингтон учини посљедњи корак и да сам објави једностране економске санкције Москви.

Сви разговори Европљана о санкцијама су блеф, односно „средство за смирење“ Обаме, укључујући стална објашњења ЕУ да ће „размотрити нове санкције“, ако Москва не буде радила ово или оно.

У бизнис круговима САД постоје мишљења да су постали жртве Обамине освете Путину због низа пораза на спољнополитичком плану – од Блиског Истока до Украјине и Кине. Све је то Обаму оставило без политичке равнотеже.

Изјаву, или опомену Обами, како је тумаче медији, потписали су лично предсједник Националне асоцијације произвођача Џеј Тимонс и предсједник Привредне коморе САД Томас Донахју.

У Асоцијацију произвођача улазе компаније које годишње зараде 1,8 трилиона долара. А Привредна комора САД обједињује три милиона компанија из свих сектора америчке економије.