Бах: Одлука извршног комитета МОК је била једногласна

02-08-2016 10:41:28 | | / vostok.rs |


Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах на церемонији отварања 129. седнице МОК-а изјавио је да је одлука да се дозволи руским спортистима да учествују на Олимпијским играма 2016. година у Рио де Жанеиру заснована на принципу правичности, који не треба да има ништа заједничко са политиком.

„Што се тиче питања учешћа руских спортиста на овим Олимпијским играма, донели смо неколико одлука. Због озбиљности оптужби нисмо могли да применимо принцип претпоставке невиности према руским спортистима. Међутим, са друге стране, нисмо их могли лишити права да докажу своју невиност“, рекао је Томас Бах.

„Не можеш казнити човека за прекршаје његових власти, ако он није умешан у то. Тај принцип смо применили. То је праведно, а правда треба да буде независна од политике“, нагласио је Бах.

„Одлука извршног комитета МОК је била једногласна и заснивала се на одлуку Олимпијског самита коју су подржале све заинтересоване стране“, додао је он.

У Рио де Жанеиру се од 2. до 4. августа 2016. године одржава 129. седница МОК-а уочи Олимпијских игара које ће почети 5. августа.