МОК: Репрезентација Русије треба да прође кроз троструки филтер за одлазак у Рио

01-08-2016 09:11:17 | | / vostok.rs |


Репрезентација Русије за учешће на олимпијским играма 2016. године у Рио де Жанеиру треба да прође кроз троструки филтер, изјавио је шеф међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах на конференцији за штампу.

„Одлука извршног комитета МОК-а о учешћу руских спортиста на Олимпијским играма у Рију је процедура од три корака коју је извршни комитет утврдио на телефонској конференцији. Први корак — филтер Међународне федерације. који могу да потврде међународни тестови сваког атлетичара. Други филтер — ОКР не може додати атлетичаре који су некад прекршили антидопинг правила. Трећи филтер — одлуке МОК-а, засноване на независним експертима и Спортског суда. Сада смо у трећој фази, где је извршни комитет јуче одлучио да делегира то право на панелу од три особе, чланова извршног комитетима, на чијем челу се налази шеф медицинске комисије МОК-а“, навео је Бах.

Извршни одбор МОК-а је раније донео одлуку да не суспендује целокупну руску репрезентацију са ОИ 2016. године, остављајући право међународним спортским федерацијама да одреде ко може да наступа на Олимпијским играма, уз испуњавање бројних критеријума. Руски спортисти који су раније имали проблема са допингом неће моћи да учествују у Рију.