Кина најавила развој комуникационе мреже која ће слати и примати податке из космоса

30-07-2016 09:12:26 | | / vostok.rs |


Кина је најавила развој безбедне комуникационе мреже која ће слати и примати податке из космоса.

Пекинг наводно припрема лансирање првог на свету „квантног сателита“, који ће служити као полигон за различите неименоване експерименталне комуникационе технологије, наводи „Сан“.

Уколико први сателит буде радио успешно, биће доказ концепта за конструкцију напредне и безбедне комуникационе мреже на основу квантног преноса.

Идеја која се налази у основи ове технологије је слање протона, примарног елемента у атому, на велике раздаљине. Протони, који су распоређени у одређеним конфигурацијама, могу да се употребе за слање шифрованих података које ће бити тешко декодирати и фалсификовати, пошто свако мешање оставља очигледан траг.

Према Чаојанг Луу, физичару са Универзитета за науку у технологију Кине, технологија ће захтевати најмање 20 сателита у геостационарној орбити и омогућаваће безбедну шифровану комуникациону мрежу.

Кинески стручњаци тврде да ће планирано лансирање подстаћи нову трку између Кине, Русије, Европе и Сједињених Америчких Држава у такмичењу за усавршавањем ове технологије.

Нација или корпорација која прва развије ову технологију највероватније ће извући војну и комерцијалну корист, пошто је сигурност, која је кључна за безбедност државе, постала важна за глобалну стабилност.