На 23. „Дринској регати” више од 20.000 учесника

23-07-2016 09:45:09 | | / vostok.rs |


Хиљаде људи са стотинама разноврсних пловила сабрало се по врелом дану испод бране хидроцентрале у Перућцу на старту 23. „Дринске регате”. Гужва неописива, расположење на нивоу. Било је то, утисак је, најмасовније окупљање на највећој фешти на води – забавном спусту Дрином, који траје три и по сата од Перућца до Рогачице, и негује традиције давнашњих дринских сплавара.

Новина ове регате било је прво учешће особа с инвалидитетом на њој. Десетак њих, као симболична мера социјалне инклузије, спустило се низ Дрину, а у томе су им помагали представници Руско-србског хуманитарног центра из Ниша и припадници центра „Спас” из Русије, елитне јединице Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације. У овим чамцима, као подршка акцији, био је и министар рада Александар Вулин са сарадницима, који је у Перућцу дао знак за старт 23. „Дринске регате”.

– Лепо је данас бити на Дрини, показати читавом свету ово лепо лице Србије. Овде се окупила наша младост, да покажу колико воле своју земљу и колико су срећни што су овде. Хвала општини Бајина Башта на дугогодишњем ентузијазму и труду око „Дринске регате”. Чак ни држава не може да направи овакву регату, већ само људи који искрено воле Дрину, српску реку са обе обале. Докле год живе Срби на обе обале, то је србска река и тако ће увек бити. С нама су први пут овде и особе с инвалидитетом, Србија припада сваком од нас и само ако сви заједно уживамо у овој земљи и у овој реци можемо да кажемо да је све ово вредело – изјавио је Вулин. Захвалио му је Милан Стошић, председник Инвалидског покрета Србије, рекавши да Министарство рада даје снажну подршку особама с инвалидитетом, чије је учешће у овој регати у складу с потребом да у свим животним областима буду равноправни с другим људима.

Радомир Филиповић, председник општине Бајина Башта, истакао је да на „Дринску регату” из године у годину долази све више људи, а ове су оборени сви рекорди.

– Прошле године имали смо између 15.000 и 20.000 учесника, ове сигурно за двадесетак одсто више. Настојали смо да све буде добро организовано, а уз домаће госте овде су и странци: највише Словенаца, као и Аустријанци, Немци, Французи – рекао је Филиповић.

Затим је у пловилима кренула река људи низ плаховиту реку, уз повике и песму, свирку трубача, задимљене роштиље и тоне пива на чамцима, посебно расположење. Било је и необичних пловила. У једном од њих, на дрвеном сплаву направљеном од борових дасака сложених преко камионских гума, испод два сунцобрана, спустила се екипа из Ваљева и Бајине Баште.

– Није занимљиво у гуменом чамцу, у потпуности смо верни традицији некадашњих дринских сплавара – рекла нам је Драгана Кушаковић из Ваљева, капетан тог пловила.

А на старту, у чамцу у којем се окупила група из Требиња, свирао је цео тамбурашки оркестар. Песма „Ружо румена” и друге одјекивале су из пловила.

– Ова регата је право уживање, посебно с овим тамбурашким бендом – говори нам Требињац Давор Даниловић.

Поред њих било је пловило под заставом Кубе и с ликом Че Геваре. Унутра група младића, њих 11, и једна (али вредна) девојка. Владимир Симовић из Ариља каже да су они Ариљци и Младеновчани, те да су обрали и наплатили малину па дошли да се проведу на регати и потроше паре. Откуд Куба и Че Гевара, питамо га. – Че је жив и даље. А он је рекао да ће малина једног дана бити и 500 динара за килограм. Верујемо у то, живела регата! – одговара овај младић.

На још једном необичном сплаву, склепаном од дрвених палета на великим гумама, кренула је низ Дрину група младих и веселих Ужичана. Са заставом Равне Горе, кажу да су четници почетници. Капетан тог сплава Дарко Чолић објашњава да су се некад низ Дрину спуштали у гуменом чамцу, али им је то досадило па су решили да сами направе јефтино пловило. – Иде проверено, неће се преврнути. Правимо и за друге, цена је по договору – надвикују се у општој галами у поласку момци из ове групе.

И тако, дуга колона спуштала се до поподнева низ Дрину. Све до Рогачице, као прави ужитак за заљубљенике у реку, а онда у вечерњи провод на фестивал „Мост фест” у оближњој Рачи.

Бранко Пејовић,
Политика