Сновден дизајнира хардвер да осујети дигитални надзор мобилних телефона

22-07-2016 08:53:03 | | / vostok.rs |


Бивши радник НСА и раскринкавач америчке шпијунаже широм света Едвард Сноуден и његов колега-хакер су дизајнирају хардвер за мобител који упозорава корисника на радио-дигитални надзор.

Спремиште батерије мобилног телефона, или "интроспекцијски мотор" је дизајниран за Ифон 6 и праћење електричних сигнала послат интерним антенама.

Сноуден и Андрју Хуанг хардверски хакер, представили су пројекат пред публиком на "МИТ Мед Лаб" у Бостону.

Спремиште батерије долази са малим екраном моно боје и ситних жица које су спојене са Ифон Сим-картицом како би се тестирале тачке на плочи апарата.

Жице читају електричне сигнале послате на две антене телефона које користи радио, Џи-пи-ес, Вајфај и целуларни модем. Спремиште батерије ће онда упозорити корисника кроз поруку или звучни аларм ако се подаци преносе када мисли да је апарат искључен.

Циљ овог уређаја је да понуди власнику мобилног телефона проверу да ли апарат преноси податке, односно новинарима и онима који су забринути и који се желе заштити од надзора владе, непријатељским земљама и др.

"Један добар новинар на правом месту и у право време може да промени историју", рекао је Сноуден публици путем видео линка у "Мит Медиа Лабу". "То их чини метом, а све више производа њиховог рада се користи против њих."

Сноуден је рекао је додатак-спремиште поузданије од "авионског режима" који је приказан, а може бити хакован или лажни.

"Наш приступ је: Противници на државном нивоу су моћни, претпостаља се да је телефон компромитован", рекао је Ендру Хуанг.

Хардвер-спремиште је још увек у фази пројектовања. План је да се развије прототип током следеће године, а затим створити ланац снабдевања у Кини.

Сновден и Хуанг потом планирају да понуде уређаје новинарима и редакцијама.