На Мећавнику отворен фестивал „Бољшој“

16-07-2016 09:39:51 | | / vostok.rs |


Србски редитељ Емир Кустурица синоћ је у Дрвенграду отворио четврти по реду Фестивал класичне и савремене музике „Бољшој“.

„Да је неко пре десет година рекао да ће се на месту где се некада налазио само пласт сена и далековод остварити живи сан који ће омогућити да се на том истом месту ‘врте’ филмови најбољих светских аутора и свирају највећи руски класици – рекли би му да је будала,“ закључио је идејни креатор „Бољшој“ фестивала, Емир Кустурица.

Објашњавајући да по мишљењу многих та „будала“ која сања и замишља представља идеалисту, Кустурица на њему својствен дечачки манир објашњава да је уз помоћ својих пријатеља довео класичну музику на место где то нико није очекивао.

„Привилегија рада и сарадње са ‘Гаспром Њефт’ компанијом резултирала је овим што данас видимо и што ћемо са уживањем гледати још дуги низ година. Ипак, битно је осврнути се и на истину којој свакодневно сведочимо, с обзиром на то да је савремени свет у врло тешком стању,“ закључио је прослављени редитељ.

Свечаном отварању фестивала присуствовао је и члан Управног одбора компаније „Гаспром Њефт“, Александар Дибаљ, који се публици обратио незванично и непосредно, како атмосфера у Дрвенграду и налаже, надовезујући се на Кустуричине шаљиве речи којима је започео излагање.

„Да је мени неко у мојој петнаестој години, када сам похађао школу у Србији, рекао да ћу једног дана стајати на сцени са Емиром – рекао бих му да је будала.“

Враћајући се на званични део и разлог посете Мећавнику, Александар Дибаљ изјавио је: „Као највећи инвеститор у Србији компанија ‘Гаспром Њефт’ инвестира не само у развој српске економије већ и у развој српске културе. Са поносом подржавамо и реализујемо пројекте попут „Кустендорфа“ и „Бољшоја“, на којима сарађујемо са нашим најдражим другом – Емиром.“

Прилагођавајући се опуштеној атмосфери, Дибаљ је још додао да му је Емир Кустурица скромно признао да сала у којој ће се одржавати већина наступа на „Бољшој“ фестивалу има најбољу акустику у целој Србији, због чега је он закључио да ће се на „Бољшој“ фестивалу слушати најбоља музика у Србији. Обраћајући се истакнутом редитељу, Дибаљ је шаљиво прокоментарисао да је оснивач Емир Кустурица врхунском музичком фестивалу дао „скроман“ назив – „Бољшој“ („велики“ на руском).

Проглашавајући четврти по реду фестивал „Бољшој“ отвореним у „скромном маниру“, Емир Кустурица додао је: „На месту где знање и умешност показују најбољи и у време када се све квантификује – овде се ради о врхунском квалитету.“

Након свечаног отварања овогодишњег Фестивала класичне руске музике, уследио је врхунски концерт међународно признатог лирског тенора Зорана Тодоровића и Симфонијског оркестра „Бољшој“, уз диригентску палицу Србољуба Динића.