Како су зраци мира постали зраци смрти

12-07-2016 07:15:38 | | / vostok.rs |

Страшно оружје које би имало да учини крај крвопролићима и онемогући рат, писала је „Политика” 14. јула 1934. године о новом Теслином изуму, о коме је он говорио на 78. рођендан


Њујорк, 13 јула. Пре неколико дана, прославио је велики научник Никола Тесла свој 78. рођендан. Овај јубилеј не би био много опажен у свету да Тесла тим поводом, америчкој јавности није дао једну изјаву која значи сензацију за цео свет. Он је изјавио да је успео да пронађе један нови електрични зрак који има да онемогући сваки рат у будућности.”

Четворостубачно сложен текст, чији смо почетак навели, објављен је у „Политици” 14. јула 1934. под насловом „Никола Тесла пронашао је зраке за које верује да ће онемогућити сваки рат”.

Наднаслов текста гласио је „Србин кога ће ако успе у својој замисли благосиљати цело човечанство”, а у поднаслову је писало: „Теслини ’зраци смрти’, једно страшно оружје које би имало да учини крај крвопролићима”.

Аутор тог непотписаног текста је подсетио на то да идеја „да се створе и практично примене овакви зраци није нова ствар”, о чему је доста писано после Великог рата, објављивани су извештаји „о вршењу опита са неким тајанственим ’зрацима смрти’, новим страшним оружјем за будуће ратове”.

Овог пута, међутим, констатује „Политика”, „јавља се један научник светског гласа, онај кога сматрају једним од највећих научника света” и „излази пред јавност с тврђењем да такав зрак није више фантазија, јер га је он пронашао”.

Може се добити слика о снази тог зрака „кад се чује Теслино тврђење да ће онај који њиме управља бити у стању да одједном уништи сав живот у кругу од 400 километара од места где се налази централа за производњу овог зрака” и да, на пример, „флота од 10.000 авиона не би више била опасна ни за кога сем за авијатичаре у њима, јер би их овај зрак, опет на 400 километара растојања, могао да обори на земљу”.

Теслина идеја да ће његов изум „учинити крај сваком утркивању у надмоћности”, наишла су на неслагање у америчкој штампи – јесте реч о оружју „замишљеном као средству да се онемогући рат”, али су ти зраци „ипак оружје и то страшније од свих досадашњих”.

Наш лист је навео Теслину изјаву да ће његов зрак „моћи да буде искоришћен једино за одбрану”, што је послужило аутору да подсети на Алфреда Нобела, проналазача динамита, који је „мислио да је учинио највећу услугу миру у свету”, што је било погрешно. Зато је Нобел касније „покушао да се искупи” тако што је „своје имање наменио људима који раде на добру човечанства, међу којима нарочито онима који су заслужни за мир”.

„Колико је Нобел погрешио, кад је мислио да помоћу средстава за убијање може да спречи убијање, видело се у светском рату”, разложно констатује „Политика”, да би поставила питање како ће Теслини „зраци смрти”, за чију ће производњу бити потребне „невероватно јаке електричне централе”, моћи да „униште рат”.

„Ако једног дана дође до утркивања у грађењу све јачих оваквих централа, човечанство ће бити у већој ратној опасности него икад”, закључио је аутор „Политике”, да би на крају опсежног текста навео да у америчкој јавности има оних који верују „да се помоћу оружја спречи рат” и да је Теслин проналазак „последње што се у овом правцу да пронаћи”.

Објављујући овај текст, „Политика” се првенствено ослонила на писање „Њујорк тајмса”, после Теслиног сусрета с америчким новинарима на његов рођендан 10. јула. Чувени лист објавио је, наиме, три дана пре „Политике”, 11. јула, текст под насловом „Тесла на 78. рођендан открива нове зраке смрти”. Дан раније, 10. јула, мање утицајан „Њујорк сан” обавестио је читаоце о истом догађају текстом чији је наслов био „Пронађени зраци мира – Тесла описује зрак разорне енергије”. Наглашена је Теслина тврдња да је открио телесилу коју је тада први пут поменуо, односно зрак мира, али су већ сутрадан, у моћнијем гласилу, новинари остали привржени старом називу „зрак смрти”.

Проширио се он као пустињски пожар и стигао на странице „Политике” у којој се можда није ни знало да је и сам Тесла поменуо „зраке смрти” у једном тексту 1927. године.

„Пре више од двадесет пет година моји покушаји да преносим велике количине енергије кроз атмосферу довели су до једног проналаска који је много обећавао, а који је од тада назван ’зраци смрти’... Идеја у основи тог проналаска била је да се подесним јонизујућим зрачењем ваздух начини проводљивим, да би путања тих јонизујућих зрака послужила за провођење струја високог напона... Од тада сам ја учинио знатна побољшања и открио један нов принцип, који се може успешно применити без тешкоћа за разне сврхе у миру и рату”.

Тесла је и у марту 1934. написао да је још 1899. године „вршио експерименте са 18.000.000 волти”, да је кроз ваздух пропуштао „струју од 1.100 ампера”, да се његовим трансформаторима „може лако добити разлика потенцијала од 30.000.000 волти или више”. Као да је тако хтео да предупреди приче које ће уследити, када су се у јулу новинари расписали о његовом новом изуму застрашујућих моћи, прогласивши их за „зраке смрти”. Чињеница да је на 78. рођендан први пут говорио о телесили и о склопу уређаја који производе зраке мира, новинарима очито није било довољно помпезно. Тако је и прашки лист на немачком језику „Прагер пресе” 11. јула објавио извештај из Њујорка под крупним насловом „Рат онемогућен? – Зраци смрти”, очигледно преузимајући тумачење из „Њујорк тајмса”, а слично су учинили и многи други листови.

У разговору за часопис „Либерти” који је објављен 9. фебруара 1935. под насловом „Машина која ће окончати рат”, Тесла је указао на јасну разлику између онога што је популарно називано „зрацима смрти” и његове направе која емитује строго усмерене честице и намењена је одбрани мира.

„Овакво оружје у рукама једнога, спречиће, заиста, све остале да мисле на рат”, закључује аутор „Политике” на крају текста и поставља питање: „Али ко је тај један коме ће Тесла дати свој проналазак? На ово питање сам Тесла још није дао одговор. Можда још не зна коме је најбоље да открије тајну свог проналаска.”

„Политика” тада није могла знати да је Тесла одлуку донео три месеца раније, у априлу 1934. када је почео преговоре са совјетским представником у Њујорку, да пројекат телесиле прода СССР-у. За дату документацију добио је после годину дана 25.000 долара. Наредбу да му новац буде исплаћен издао је Стаљин, али „Политика” у оно време о томе није писала, пошто се ништа није знало о том тајном аранжману између Тесле и Руса.

Енергетски зид против сваког нападача


„Ратовање може бити заустављено, не слабљењем моћних већ ако сваки народ, био јак или слаб, буде способан за одбрану. Међутим, све направе за одбрану могу се користити и за напад. Ова чињеница поништава вредност поступка побољшавања оружја у сврху мира. Међутим, ја сам био довољно срећан да развијем нову идеју и да усавршим средства која се углавном могу користити за одбрану. Ова идеја је усвојена и она ће извршити револуцију у међународним односима. Захваљујући њој све државе, било велике или мале, биће неосвојиве за војску, авионе и друга средства за напад. Мој изум захтева велику електрану, али када се једном постави моћи ће да разори и људе и машине који се приближавају унутар радијуса од 200 миља. Он ће, да тако кажем, створити енергетски зид који ће бити моћна препрека за све врсте нападача”, изјавио је Тесла за часопис „Либерти” 9. фебруара 1935. године.

Слободан Кљакић,
Политика