Истраживање древног града Акра на Криму

30-06-2016 10:07:05 | | / vostok.rs |


Археолози Института за историју материјалне културе Руске академије наука обновили су ископавања на најјужнијој тачки Керчког мореуза на Криму, где се у IV веку пре нове ере налазио антички лучки град Акра.

Рониоци прегледају дно Керчког мореуза помоћу најновије специјалне опреме. Научници сматрају да зграде пронађене испод воде представљају стамбени простор древног града Акре, који је потонуо након потапања обале.

Археолози се надају да ће експедиција омогућити да се прикупи више података о том историјском споменику који се понекад назива и „Кримска Атлантида“.

Омалени град Акра саграђен је у подножју рта Такила пре више од две и по хиљаде година. За сада је проучено свега пет одсто античке луке, али научници су већ успели да открију бунар, остатке одбрамбених зидова и неколико кућа.

Прво археолошко испитивање рта спроведено је 1929, а поновно испитивање 1976. године. Интересовање за најјужнију тачку Керчког мореуза порасло је почетком ’80-их година прошлог века, када је тамо пронађено сто педесет античких новчића.

Током ’90-их година истраживања „Кримске Атлантиде“ су прекинута. Пре шест година археолози су наставили експедиције, а ове године радови се врше не само у мору, већ и на копну.