Петербуршки форум — кључна карика за разматрање глобалних енергетских проблема

17-06-2016 10:47:35 | | / vostok.rs |


На маргинама Петербуршког међународног економског форума (ПМЕФ2016) бивши премијер Аустралије Кевин Рад изјавио је да форум дефинитивно треба да посете сви заинтересовани за глобалне проблеме енергетике, јер су се овде окупили кључни играчи за расправу о важним проблемима ове привредне гране.

„ПМЕФ је користан зато што је за људе који су заинтересовани за област светске енергетске политике ово догађај који не треба пропустити. Овде долазе сви кључни играчи енергетског сектора: добављачи, потрошачи, представници индустрије обновљивих извора енергије и традиционалне енергетске индустрије — нафте, гаса и угља. Када је реч о неком питању у оквиру стратегије за будућност, ПМЕФ, из мог угла, представља саставни део глобалне дебате. Лепо је видети како се овде на разуман и рационалан начин разговара о питањима глобалне енергетске безбедности и снабдевању енергијом“, рекао је Рад.

Бивши премијер Аустралије такође сматра да је неопходно да се промени општи непријатељски став Запада према Русији, али је за то потребан директан дијалог.

„Мудрост у међународним односима почиње од схватања како друга особа мисли, зашто тако мисли, у шта верује и тек тада могу да се разумеју његови поступци и начини за налажење компромиса за будућу сарадњу“, објаснио је он.

„Што се тиче међународних односа, ја имам прилично једноставан приступ: увек је боље говорити него не говорити, увек је боље покушати да се схвати приступ других људи него да се не схвати“, закључио је Рад.