Забрањен рад црногорске Атлас банке у Москви

05-05-2014 06:47:04 | | / mojenovosti.com |

Централна банка Руске Федерације /ЦБРФ/ одузела је лиценцу за рад црногорској Атлас банци у Москви, због непоштовања законских процедура те државе и сумње да је незаконитим трансакцијама изнесено око девет милијарди рубаља /око 183.000.000 евра/.
Атлас банка Душка Кнежевића од априла 2008. године послује у Русији.

Из прес службе ЦБРФ данас је објављено да Атлас банка није поступала у складу са законом у области борбе против легализације /прања/ прихода који су добијених криминалним путем и финансирањем тероризма, у смислу давања благовремених информација овлашћеном органу на пословима који подлијежу обавезној контроли.

"Осим тога, кредитна институција није предузела мјере с циљем добијања информација о сврси и намјени пословних односа са клијентима банке", наводи се у саопштењу које преноси руска агенција Интерфакс.

Према подацима ЦБРФ, током 2013. године Атлас банка је била укључена у сумњиве операције везане за пренос новчаних средстава ван граница Русије у износу од укупно девет милијарди рубаља.

Атлас банка је дио балканске Финансијске групе Атлас и у Русији је прва банка са акционарима из Црне Горе. Једини оснивач банке је "Атлас банка АД Подгорица".

Атлас банка је у првом кварталу 2014. године према рејтингу Интерфакса-100 заузела 719. мјесто по величини активе. Банка не учествује у систему осигурања депозита.

Информацију ЦБРФ да је одузета дозвола за рад пренијела је и РИА "Новости".

Атлас група је средином априла ове године демантовала медијске натписе да је Атлас банка у Москви пред затварањем, наводећи да се против групе води злонамјерна прљава медијска кампања.