ЕУ жели да сачува транзит руског гаса преко Украјине

01-06-2016 02:54:39 | | / vostok.rs |


Обим транзита руског гаса у ЕУ преко територије Украјине мора бити од суштинског значаја за одржавање транспортног система гаса земље, изјавио је за РИА Новости заменик председника Европске комисије за енергетски савез Марош Шефчович.

ЕУ сматра да је важно очување украјинске трасе транзита гаса из Русије у земље ЕУ.

„Ако говоримо о украјинском транзиту, морамо да разговарамо о одрживој и значајној количини гаса који се транспортује, јер су нивои који износе око 10-12 милијарди кубних метара, наравно, недовољни да би се овај систем гасовода одржао. Зато дефинитивно треба да говоримо о разумним количинама“, изјавио је Шефчович.

Он је додао да питање обима транзита треба да разматрају експерти. У међувремену, према подацима „Укртрансгаза“, Украјина је у периоду јануар-април 2016. године повећала транзит гаса у земље Европе за скоро 40 одсто, до 24,9 милијарди кубних метара.

Раније руске власти нису искључивале могућност да држава може да одустане од транзита гаса кроз Украјину у ЕУ. Тренутни уговор међу земљама важи до краја 2019.године.

При томе је заменик директора „Гаспрома“ Александар Медведев раније изјавио да је руско руководство опоменуло концерн да буде спреман да разговара о даљем току украјинског транзита након истека уговора.

Он је такође рекао да гасна компанија не одбија да разговара са „Нафтогасом“ о питањима транзита гаса у европске земље. Напротив, украјинске колеге игноришу позив на преговоре.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут