Почели преговори Евроазијске уније и Србије о унификацији трговинског режима

31-05-2016 09:01:54 | | / vostok.rs |


Савет Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) на самиту у Астани, у Киргистану започео је преговоре са Србијом о успостављању јединственог трговинског режима, како би се створила зона слободне трговине за све чланице Уније и наше земље. Учеснике уније која обједињује више од 180 милиона потрошача посебно интересује формирање заједничких тржишта нафте и гаса, као и сарадња са другим земљама.

- Врховни савет Евроазијске економске уније донео је одлуку да започне преговоре са Републиком Србијом о унификацији трговинског режима - изјавила је Вероника Никишина, министарка за трговину ЕАЕУ.




Уговор о оснивању Евроазијске економске уније потписали су 29. маја 2014. године председници Русије, Белорусије и Казахстана, а њиме се предвиђа слободно кретање робе, услуга, капитала и радне снаге између земаља потписница. Чланице ЕАЕУ су већ потписале уговор о слободној трговини са Вијетнамом, а како је рекао Јуриј Ушаков, саветник руског председника, воде се слични преговори са Израелом, док стручњаци истовремено раде на питању успостављања зона слободне трговине са Индијом, Египтом и Ираном. Посебна тема је и сарадња са Кином, нарочито повезивање ЕАЕУ са пројектом "Економски појас пута свиле".