Британски научници закључили шта то утиче на величину носа

30-05-2016 09:03:17 | | / vostok.rs |


Превелики, премали, превише прћаст или крив — било да волите или мрзите сопствени нос, све се своди на веома одређену комбинацију гена.

Тим научника проучавао је више од 6.000 носева људи различитог порекла са свих страна Јужне Америке како би идентификовао гене одговорне за облик носа и браде.

Истраживачи са Лондонског универзитетског колеџа дошли су до закључка да облик одређених црта лица зависи од пет гена — DCHS2, RUNX2, GLI3 и PAX1, који утичу на ширину и зашиљеност носа, и EDAR, који одређује истуреност браде.

„Неколико студија бавило се развојем нормалних црта лица, али је у свакој учествовало само становништво из Европе, које је мање разнолико од групе коју смо ми проучавали“, изјавио је доктор Каустуб Адикари, главни аутор извештаја.

„Оно што смо пронашли су специфични гени који утичу на облик и величину црта лица једне особе, о чему се раније ништа није знало“.

Др Адикари објашњава да нам откривање улоге коју сваки појединачни ген игра у формирању облика носа или браде „помаже да сложимо коцкице еволуције — од неандерталца до модерног човека“.

„Приближава нас разумевању утицаја гена на наш физички изглед, што је у примени важно за форензику“, рекао је он.

Облик носа

Тим истраживача анализирао је узорке ДНК 6.630 волонтера из Бразила, Колумбије, Чилеа, Мексика и Перуа. Након почетних скенирања, одабрано је 5.958 људи, од тога 50 одсто мешаног европског порекла, 45 одсто са пореклом од америчких домородаца, и 5 одсто афричког порекла. Студија је објављена у часопису „Нејчер комјуникејшенс“.

Испитано је 14 различитих карактеристика лица, како код мушкараца тако и код жена, а подгрупи од 3.000 људи лице је испитивано помоћу 3Д реконструкције.

„Дуго се претпостављало да је облик носа одраз животне средине у којој су се људи развијали. На пример, сматрало се да су релативно ужи носеви Европљана последица адаптације на хладну, суву климу“, објаснио је вођа студије, професор Андрес Руиз Линарес.

„Идентификација гена одговорних за нос даје нам нове моделе за истраживање овог питања, као и истраживање еволуције лица код других животињских врста“, рекао је професор Руиз Линарес.

Новооткривени гени одговорни су за многе аспекте изгледа носа — од раста костију и хрскавице носа, ширине ноздрва, величине моста носа, па чак и његове „зашиљености“.