Сателит „Глонас-М“ успоставио контакт

29-05-2016 09:45:49 | | / vostok.rs |


Ракета-носач средње класе „Сојуз-2.16“ са навигационим сателитом „Глонас-М“ лансирана је са космодрома Плесецк у Архангелској области (800км североисточно од Москве), саопштено је у прес-служби Министарства одбране Русије.

Према саопштеним подацима, све лансирне операције и само лансирање ракете прошле су регуларно. Ово је треће лансирање ракете-носача овог типа са Плесецка у 2016.

Руковођењем лансирања ракете вршио је командант Космичких снага Русије генерал-поручник Александар Головко.Како је касније наведено у Министарству, горња фаза „Фрегата“ са сателитом успешно се одвојила од ракете.

Извођење још једног сателита „Глонас-М“ на орбиту треба да подржи руски навигациони систем Глонас. Раније је начелник одељења за навигацију свемирских система државне корпорације „Роскосмос“ Андреј Волков изјавио да поред овог лансирања, компанија планира да спроведе још седам до краја ове године.

Пробни тестови космичког ракетног система „Сојуз-2“ почели су на космодрому „Плесецк“ 8. новембра 2004. године. За протеклих дванаест година са северног космодрома изведено је 27 лансирања ракета-носача „Сојуз-2“ типа 1а, 1б и 1в.

Ракета-носач „Сојуз-2“ заменила је ракете-носаче „Сојуз-У“ које су коришћене на космодрому Плесецк од 1973. до 2012. године.

Сателит „Глонас-М“ успоставио контакт

Навигациони сателит „Глонас-2.1б“ који је лансирала ракета-носач „Сојуз-2.1б“ успоставио је контакт и нормално функционише, саопштили су у прес-служби Министарства одбране Русије.

„Са космичким бродом ’Глонас-М‘ успостављен је контакт и одржава се стабилна телеметријска веза. Системи на броду функционишу нормално“, изјавили су у Министарству.

Ово је треће лансирање ракете-носача „Сојуз 2“ средње класе са космодрома Плесецк у 2016. години.