Земље бивше Југославије 4,5 пута задуженије него прије распада

02-05-2014 02:55:41 | | / mojenovosti.com |

Свим земаљама бивше Југославије пријети дужничко ропство због јавног дуга од 90 милијарди евра, оцијенио је данас словеначки лист Дневник.
„Јавни дуг земаља бивше Југославије износи 90 милијарди евра, док је прије распада Југославије износио око 20 милијарди. Све те земље, осим Словеније, полако клизе у дужничко ропство уколико не предузму хитне и строге мјере”, пише лист.
Дневник наводи да је тренутно рекордер у јавном дугу Словенија са 28,8 милијарди евра, али је бруто домаћи производ (БДП) највећи од свих тих држава, тако да има могућност да га отплати.
„Јавни дуг Словеније порастао је на 71,7 одсто БДП, а процјењује се да ће ове године достићи 81 одсто. Ове године јавни дуг Словеније ће порасти на 28,8 милијарди евра, или 80,9 одсто БДП-а, а то је скоро четири пута више у поређењу са 2008. годином, прије избијања глобалне финансијске кризе”, навео је лист.
На другом мјесту је Хрватска с дугом од 28,7 милијарди евра. Слиједи Србија с дугом који је прешао 20 милијарди евра или 63,3 одсто БДП.
Министарство финансија Србије саопштило је ове недеље да је јавни дуг Србије на крају марта износио је 20,507 милијарди евра, што је 62,3 одсто БДП. У марту је јавни дуг повећан за 109 милиона евра.
БиХ има јавни дуг од 5,5 милијарди евра, Македонија од 2,7 милијарди евра и Црна Гора од 1,7 милијарди евра.
Сарадник Института за тржишно истраживање Саша Ђоговић изјавио је да земље бивше Југославије полако тону у дужничку кризу јер је распад бивше државе „деструктивно утицао на индустрију, производња је смањена и значајно је пала конкурентност у привреди и предузећима”.
„Тржишта у Азији и Африци су узгубљена”, закључује је Ђоговић, а преноси словеначки Дневник.