„Ломоносов“ почео да шаље податке

18-05-2016 09:44:12 | | / vostok.rs |


Сателит „Михаил Ломоносов“ који је лансиран са космодрома „Восточни“ 28. априла, почео је да шаље научне податке, саопштили су у прес-служби компаније „Роскосмос“.

„Добијене су прве слике са камера ултрашироког видног поља ’Шок‘ које представљају прототип будућег космичког система упозорења о опасностима од удара астероида и спречавања судара са вештачким објектима. Већ у првим кадровима су снимљене десетине вештачких сателита и њихових делова (свемирског отпада) који пролазе поред „Ломоносова“, саопштили су у „Роскосмосу“.

Инструменти на „Ломоносову“ касније ће ући у састав јединственог, уједињеног система са копненим инфраструктурним системом роботизованих телескопа МГУ „Мастер“. Осим тога, подаци „Шока“ биће коришћени за претрагу блеска гама-таласа у видљивом спектру.

Тренутно се сателит налази у првој фази испитивања. Тест су већ прошли инструменти „Депрон“ који су саставни део опреме за мониторинг и истраживање космичке радијације и ИМИСС-1 који је направљен за „тестирање система микроубрзања, намењеног за коришћење у напредним уређајима за надокнађивање поремећаја слушног апарата“.

Такође су проверена три инструмента која проучавају астрофизичке појаве.

„Научни рад је стабилан. Подаци се шаљу без изобличавања. У најскорије време ће бити настављено тестирање нове групе инструмената“, изјавили су у прес-служби.

„Ломоносов“ је направила корпорација ВНИИЕМ по налогу Московског државног унуверзитета (МГУ) и послат у космос током првог лансирања са руског космодрома „Восточни“. Маса апаратуре је 625 килограма. Очекује се да век његовог активног рада буде три године.