Путин ће пратити лансирање ракете на новом космодрому

27-04-2016 08:29:48 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин присуствоваће лансирању ракете које ће се први пут извршити на космодрому Восточни, саопштио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Први пут у историји новог космодрома Восточни ракета-носач Сојуз 2.1 са три руска сателита биће лансирана 27. априла. Лансирање ће пратити заменик премијера Дмитриј Рогозин који је задужен за космичку индустрију, директор корпорације „Роскосмос“ Игор Комаров и главнокомандујући космичких снага генерал-пуковник Александар Головко.

На питање новинара да ли ће председник Путин пратити лансирање, Песков је одговорио да ће хоће, али није могао да каже на који начин.

Космодром Восточни почео је да се гради 2012. године у близини града Циолковски у Амурској области. То ће бити први национални космодром за цивилну употребу који ће Русији омогућити независтан приступ свемиру.

Прво лансирање са космодрома очекивало се 2015. године, а прво лансирање ракете са посадом — 2018. Било је планирано да грађевински радови буду завршени 30. новембра прошле године. У октобру 2015. Путин се упознао са током радова, констатовао кашњење и дозволио да се прво лансирање помери са 2015. на 2016. годину.

Почетком 2007. године први пут је наведено да ће се градити нови руски космодром. То је саопштио у то време директор Федералне космичке агенције Анатолиј Перминов на постављању темеља лансирне платформе за ракету Сојуз на француском космодрому Куру у Јужној Америци. Током лета исте године, државна комисија обишла је Угљегорск у Амурској области и Хабаровски крај да би изабрала место за будући космодром.

Изабрано је шест могућих локација: две у европском делу земље, две у Сибиру и две на Далеком истоку. Далеки исток одбачен је због велике сеизмичке активности, а одлуку комисије потврдио је и мањи земљотрес у Хабаровском крају.

На избор Угљегорска утицао је још цео низ фактора, укључујући и могућност коришћења инфраструктуре која је остала у том крају након затварања космодрома Свободни.

Осим тога, ракете које би биле лансиране одатле прелетале би преко слабо насељеног краја и мора, а активни учесници лета не би прелетали изнад других држава.

Остали аргументи у корист Амурске области су постојање развијене саобраћајне и железничке мреже, велике залихе струје у том крају и близина морских лука.

Са географског гледишта положај космодрома Восточни има најбоље територијалне услове за лансирање ракета-носача: највећи опсег углова за лансирање — од 51 до 110 степени северне ширине, и могућност лансирања на хелиосинхрону орбиту.

Одобрено пуњење горивом ракете за лансирање

Руска државна комисија је током данашњег заседања на космодрому Восточни донела одлуку о да се ракета-носач Сојуз 2.1 напуни компонентама горива, саопштили су у државној корпорацији „Роскосмос“.

Пуњење горивом трајаће 2 часа и 45 минута.