Модерни Викинзи дижу једра

27-04-2016 08:07:51 | | / vostok.rs |


Прошло је више од хиљаду година од како је Лејф Ериксон извео своје чувено путовање од Европе до велике непознате земље коју су Викинзи назвали Винланд, стотинама година пре Кристофера Колумба. Сада једна скандинавска посада креће на једнако опасно путовање преко Атлантика.

Највећи викиншки брод на свету саграђен у модерно доба сада креће на опасно путовање преко Северног Атлантика.

Брод „Змај Харалда Лепокосог“, назван по краљу Харалду Харфагру, који је ујединио Норвешку деветстотих година, требало је да исплови из викиншког села Авалдснес у Хаугесунду у Норвешкој у недељу, али је морао да сачека да се побољшају временски услови.

„Морамо да сачекамо да дође прави тренутак између два фронта ниског притиска, што је исто оно што су радили Викинзи у своје време“, изјавио је шведски капетан Бјорн Ахландер.

​Брод ће се упутити у Америку преко Исланда, Гренланда и Њуфаундленда и тиме одати почаст чувеном путовању Лејфа Ериксона и његових Викинга.

Ахландер, који је раније радио као шеф на нафтној бушотини у Гетеборгу, каже да је само време поласка кључна тачка за безбедан прелаз преко Северног Атлантика.

„Имамо само месец дана, јер је мај једини временски период који је мање-више ослобођен ниског притиска и јаких ветрова. Тада су добре шансе да се безбедно пређе океан“, рекао је капетан.

Иако ће их пратити спасилачки брод, мешовита посада која броји 33 члана припремљена је за опасно путовање.

„Проћи ћемо кроз најопасније светске воде, укључујући и јужни део Гренланда, који има много ледених санти и где владају ниске температуре. Немамо никакву заштиту. Ово је отворени брод. Ако се нешто деси, то неће бити шала“, додао је Ахландер.

​Викиншки брод је опремљен савременим навигационим уређајима, али и историјским алаткама, као што је капетанов дневник и магнетни компаси.

„Свесни смо да све може да откаже, пошто се електронска опрема и слана вода не слажу баш најбоље. Због тога се ослањамо и на навигационе методе Викинга, средњег и 21. века“.

Након преласка Атлантика посада намерава да посети Квебек и Торонто у Канади. У Сједињеним Државама „Змај“ ће спустити сидро у Твин Портсу, Чикагу и Њујорку.

​Корито „Змаја Харалда Лепокосог“ је направљено од храстовине, а брод је дугачак 35 метара од прамца до крме. Широк је 8 метара, јарбол је висок 24 метра, а једра су направљена од 260 квадратних метара свиле.