Налазите се на страници > Почетна > Економија > Ко су најбогатији Руси

Ко су најбогатији Руси

14-04-2016 12:00:17 | | / vostok.rs |


На Форбсовој листи најбогатијих људи у Русији први пут у последњих 11 година нашао се и контроверзни Михаил Ходорковски.

На челу листе најбогатијих Руса, према процени Форбса, налази се један од власника компанија „Новатек“ и „Сибура“ Леонид Михељсон. Он је за годину дана успео да повећа своје богатство за 2,7 милијарде долара и сада поседује 14,4 милијарде долара. На другом месту је Михаил Фридман (13,3 милијарди долара), а прва три места затвара Алишер Усманов, са 12,5 милијарди долара.

У топ-пет су ушли и Владимир Потанин и Генадиј Тимченко, чије богатство се процењује са 12,1 милијарди, односно 11,4 милијарде долара. Алексеј Мордашов, који је прошле године заузимао прво место, сада се нашао на шестом (10,9 милијарди долара).

Осим тога, први пут за 11 година на списку се нашао и бивши шеф „Јукоса“ Михаил Ходорковски, са капиталом од пола милијарди долара, преноси „Ремблер њуз сервис“. Он се налази на 170. месту.

Творац месинџера „Телеграм“ и социјалне мреже „ВКонтакте“ Павел Дуров први пут се нашао на списку 200 најбогатијих бизнисмена Русије према процени Форбса. Са 600 милиона долара, он је заузео 135. место.