Рада увела неограничени мораторијум на исплату спољних дугова

13-04-2016 11:00:25 | | / vostok.rs |


Врховна рада Украјине скинула је привремена ограничења на мораторијум за исплату спољњег државног дуга Украјине, укључујући и три милијарде долара које Кијев дугује Русији.

Забрана на исплату државног дуга истиче 1. јула 2016. Одговарајући нацрт закона изгласало је 242 од 226 неопходних посланика.

„Узимајући у обзир да рок деловања правних основа за привремено заустављање исплата (за одржавање државног дуга Украјине) истиче 1. јула 2016, до краја рока деловања правних основа Врховној ради Украјине предложен је нови закон који мења коначни датум деловања за продужавање рока деловања правних основа“, наводи се у тумачењу нацрта закона.

Шеф буџетског комитета парламента Андреј Гордејев који је представио нацрт закона рекао је да 1. јула истиче рок када се Украјина обавезује да исплати дуг, и да је зато неопходно да се продужи рок важења раније донетог закона (о мораторијуму). Као резултат тога, у донетом документу не постоји коначни датум мораторијума. Према речима аутора нацрта закона, укидање коначног датума мораторијума „продужиће рок важења да би се потражили даљи путеви за реструктурирање спољних дугова“.

Раније је премијер Украјине Арсениј Јацењук изјавио да је Украјина за четири године дужна да исплати 30 милијарди долара за спољње дугове, укључујући и Москву којој је Кијев дужан три милијарде долара. Међутим, 18. децембра Влада Украјине увела је мораторијум на исплату дуга Руској Федерацији.

У децембру 2013. године председници Русије и Украјине, Владимир Путин и Виктор Јанукович, договорили су се да ће Москва обезбедити Кијеву кредит на 15 милијарди долара кроз распоређивање украјинских вредносних папира.

У оквиру програма облигација, три милијарде долара је распоређено на ирској берзи фондова 20. децембра 2013. године, и Русија их је откупила на рачун средстава Фонда националног благостања.

Влада Украјине је 18. децембра 2015. увела мораторијум на исплату дуга Руској Федерацији, а премијер Украјине Арсениј Јацењук мотивисао је то тиме што је Русија одбила да потпише сагласност о реструктурирању раме уз раме са приватним кредиторима.

Дан раније, 17. децембра, савет директора ММФ-а признао је сувереним статус дуга Украјине пред Русијом. То значи да обавезе за исплату дуга има земља-дужник.

Дана 20. децембра 2015. Украјина је продужила рок за исплату дуга Русији. Резултат тога је био да је Русија била принуђена да се обрати међународном суду да би та средства наплатила принудно.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут