Државне институције Русије одустају од америчког софтвера и опрем

25-03-2014 03:42:51 | | Факти/ mojenovosti.com |

Извор из врха Министарства веза и масовних комуникација саопштио агенцији ИТАР-ТАСС: „Забране неће бити. Међутим, сви који чине државу и раде за државу постепено ће своје IT-пројекте за опрему и софтвер везати за превидљивије партнере”


Нешто раније је руски министар за везе Николај Никифоров – коментаришући писање Wall Street Journal о деловању америчке шпијунаже у Русији и Украјини - написао на свом твитер-налогу да америчке структуре силе „саме стављају крст на коришћење у Русији софта и жељеза из САД”
Руски министар је још подвукао: „Американци сами објвљују да започињу информациону шпијунажу према Русији”
МИНИСТАРСТВО веза и масовних комуникација Русије не планира да забрањује коришћење америчког софтвера и опреме у државном сектору и институцијама.
Преносећи овакав став министарства, руска државна агенција ИТАР-ТАСС истовремено је наговестила могућност да „државне структуре саме постепено пређу на друге софтверске програме и опрему”.
Извор из вхра министарства саопштио је агенцији: „Забране неће бити. Међутим, сви који чине државу и раде за државу постепено ће своје IT-пројекте за опрему софтвер везати за превидљивије партнере”.
Неколико сати раније, руски министар за везе Николај Никифоров написао је на свом твитер-налогу – коментаришући писање Wall Street Journal о деловању америчке шпијунаже у Русији и Украјини – да америчке структуре силе „саме стављају крст на коришћење у Русији софта и жељеза из САД”.
Још је додао: „Американци сами објвљују да започињу информациону шпијунажу према Русији”.
Министарство Никофорова већ је, заправо, узело курс на замену увозних информационих технологија и ради тога је парламенту већ поднело више нацрта закона.
Примера ради, у фебруару је Државној Думи већ поднело нацрт закона који забрањује куповину стране опреме за везе уколико постоји слична опрема домаће производње.
Почетком марта је у Думу стигао нацрт закона који забрањује да се сајтови државних органа и установа, укључујући и општинске, држе на страним серверима.