СКЕПТИЧНОСТ И НЕПОВЕРЕЊЕ ГРАЂАНА ПРЕМА ЕВЕОПСКОЈ УНИЈИ

24-03-2014 03:18:33 | | / mojenovosti.com |

Према извршеној анкети Института ИМАС у Аустрији поводом предстојећих парламентарних избора 24. маја за Парламент Европске уније у Бриселу, произилази да је само једна трећина грађана Аустрије мишљења да ја за њих важно чланство у Европској унији.

Само 11 одтсо анкетираних грађана је изјавило да је за њих важно чланство у ЕУ, док је 24 одсто њих изјавило да за њих није важно чланство у ЕУ. Поред тога, 41 одсто грађана сматрају да је за њих чланство у ЕУ штетно, а 22 одсто сматрају да је за њих корисно чланство у ЕУ.

Задовољство и корисност чланста у ЕУ се сматра ради заједничке валуте евра, путовање вез граничне контроле и могућност рада у иностранима земљама, док су штетности ЕУ састоје у поскупљењима због увођења евра, дикратостски однос Брисела који све решава, велика незапосленост, високо плаћање чланства ради Редтунгс фонда за давања помоћи земљама које финансијски слабо стоје, општа поскупљења и мешање Брисела у унутрашње ствари земље итд.

Што се тиче мирољибиве политике ЕУ и избегавања ратних прилика свега 5 одсто грађана су изјавили да је за њих важно ово гледиште, па ради свега наведеног у објављеној анкети, само су 42 одсто грађана мишљења да ће изаћи на изборе 24. маја, док 58 одсто њих неће ићи да гласају!