„МУШКАРЦИ БЕЗ ЖЕНА“ НОВА КЊИГА ХАРУКИ МИУРАКАМЕ

24-03-2014 12:48:17 | | / mojenovosti.com |

Светски познатом јапанском писцу и у више наврата кандидату за Нобелову награду за књижевност , Харуки Мураками ,већ у априлу излази зборник нових приповедака под насловом „Мушкарци без жена „.

Занимњиво је да ће књига приповедака прослављеног јапанског аутора бити први његов зборник припремљен у последњих девет година.

У своју нову књигу чији је наслов „Мушкарци без жена „ Мураками је уврстио пет прича од којих су четири већ публиковане на страницама књижевних часописа.

У збирци ће се наћи и прича „Вози свој ауто“ која је у увредила житеље малог јапанског града Накатомбецуа, због чега је писац пристао јавно да се извини „јунацима „ своје приповести.

Подсећамо, да је после вишемесечног спора и затегнутих односа између Муракаме и становника варошице Накатомбецуа нађен компромис и аутор је одлучио да из приче изостави име варошице.

Приче и романи Харуки Муракамија преведене су на преко 40 језика међу којима и на србски, а неколико његових дела чине га живом легендом.

Код нас су веома популарна дела овог јапанског живог класика :“Норвешка шума“, „Кад падне ноћ „,Играј, играј, играј!“,“Јужно од границе, западно од сунца „, трилогија „1Q84“,“Лов на дивље овце „, Кафка на плажи „.

Његово претпоследње дело написано 2013.“Безбојни Цукуру Хазаки и његове године ходочашћа такође је преведено на срспки језик.