Мајкрософтов чет робот повучен јер „воли Хитлера, а мрзи све остале“

27-03-2016 06:18:34 | | / vostok.rs |


Компанија „Мајкрософт“ извинила се јавности након што је „робот за четовање“, којег је осмислила као облик вештачке интелигенције и који је на Твитеру требало да говори као „тинејџерка“, на популарној друштвеној мрежи објавио расистичке и сексистичке поруке, само 24 сата откако је представљен корисницима.

Гигант у области компјутерских програма био је приморан да повуче робота по имену Тај, преноси британски „Дејли телеграф“.

Нашавши се на мети „унакрсних напада“ корисника Твитера, робот је, између осталог, твитовао да је „феминизам канцер“, да се Холокауст није догодио и да је „Буш крив за 11. септембар“.

Робот Тај је најпре објавио твит у којем каже да су „људска бића супер“, да би потом написао да је „фина особа и да мрзи свакога“, онда је уз псовке навео да би „феминисткиње требало да горе у паклу“, а на крају је објавио: „Хитлер је био у праву. Ја мрзим Јевреје“.

„Дубоко се извињавамо због ненамерних увредљивих твитова Тај, која не представља нас нити наше ставове, као ни сврху због које смо је осмислили“, написао је на блогу потпредседник истраживачког сектора „Мајкрософта“ Питер Ли.

​Он је навео да робот више није у функцији и да ће бити враћен на Твитер тек када комапнија буде сигурна да може предупредити малициозни садржај који се, како је рекао, коси са начелима и вредностима те компаније.

„Нажалост, у прва 24 сата онлајн активности, група људи је у координисаном нападу искористила осетљивост Тај… Као резултат, Тај је твитовала речи и слике које су непримерене и вредне осуде. Преузимамо пуну одговорност зато што то нисмо предупредили“, поручио је званичник „Мајкрософта“.

Како је додао, компанија ће учинити све да ограничи техничке грешке, али не може у потпуности да предвиди све могуће људске интерактивне злоупотребе, а да не научи из сопствених грешака.

Ли је навео и да су други такви експерименти успешни, као што је робот за четовање Сјаолче који користи 40 милиона људи у Кини и који „одушевљава кориснике својим причама и разговорима“.