У манастиру Велика Ремета одјекују гусле после сваке Недељне литургије

20-03-2014 03:57:50 | | Гусле/ mojenovosti.com |

„Манастири и свето гудало, то је Србску веру сачувало“

У манастиру Велика Ремета на Фрушкој гори постало је устаљено правило да се огласе народни гуслари казујући епске песме уз гусле после сваке Недељне литургије, јер су гусле наставак свете литургије.
Отац Стефан Вучковић, игуман манастира Велика Ремета код Фрушке горе, велики је беседник и љубитељ је епске народне поезије. Можемо слободно рећи да је код њега јако изражено гостољубље, као једно од основних моралних начела човека.
Као велики духовник призван од Бога да заштити све оне вернике који му као реке притичу у нади и вери за спасењем, шири и чува и кроз овај вид традицију, проповеда веру и преноси историју.
Није редак случај да и он узме гусле у руке, јер јако воли тај инструмент због велике тајне коју крије то чаробно свето гудало, како је он једном приликом то рекао.
Често је радо виђен гост на многим културно-уметничким манифестацијама, везаним за традицију и културу. Духовни отац је многим гусларима и од скоро духовник школе гуслара „Сандић“.
16.3.2014. имали смо прилике да чујемо младог и перспективног гуслара Марка Шћепановића, који је после свете литургије коју је служио владика Василије, на трпези љубави уз гусле казивао стихове о Косову, нашем духовном упоришту и стратишту. „О, Косово, грдно судилиште“. Званична фејсбук страница Марка Шћепановића:
Отац Стефан је беседио присутним верницима у трпезарији манастира заједно са владиком Василијем, после литургије.
Остаје нам да се помолимо за тог великог човека који је такође велики молитвеник пред господом.
У манастиру Велика Ремета, налази се чудесна икона пресвете Богородице, пред којом се дешавају многа исцелења.
Отац Стефан је у том манастиру од 1995. године и већ је направио „Витлејемску пећину“ и „Сионску гору“ као модел правим реликвијама хришћанства. Све остало је сувишно рећи, вреди видети и доживети.