Ниске цене нафте резултат статистичке грешке?

18-03-2016 08:38:32 | | / vostok.rs |


Цене нафте могле би да се поврате на ранији ниво много брже него што је раније било очекивано, пише „Волстрит џурнал“.

Разлог се, пише „Волстрит џурнал“, крије у томе што би прекомерна понуда на светском тржишту сировина, због које су установљене и одржавају се рекордно ниске цене нафте, могла да буде статистичка грешка Међународне енергетске агенције.

„Према прорачунима Међународне енергетске агенције, 2015. године на тржиште је свакодневно испоручивано 1,9 милиона барела нафте више него што је захтевала потражња. У складишта је ишло 770.00 барела, а још око 300.000 барела истовремено је транспортовано нафтоводима или танкерима. Остаје још око 800.000 барела нафте дневно који нису урачунати“, пише лист.

Одговор на питање где се налазе ти „нестали“ барели нафте кључан је за нафтну индустрију. Већина експерата са којима је „Волстрит џурнал“ разговарао сматрају да ти барели који недостају, заправо, не постоје.

„Ако је то тако, прекомерна понуда која је изазвала снижавање цена на десетогодишњи минимум могла би да буде много мања него што се претпостављало, а цене би брзо могле да буду обновљене јер прорачуни Међународне енергетске агенције о прекомерној понуди умногоме утичу на формирање цена нафте“, закључује лист.