Новак: Иран кочи реализацију уговора са Русијом

14-03-2016 04:29:19 | | / vostok.rs |


Министар енергетике Русије Александар Новак изјавио је да Техеран кочи реализацију уговора са Москвом о изградњи термоелектрана у Бендер Абасу и електрификацији железнице на делу Гармсар—Инче—Борун, постављајући нове услове за цене.

Иран је предложио ревидирање цене уговора са Русијом за изградњу термоелектране у Бандер Абасу и електрификцију железнице на делу Гармсар—Инче—Борун након укидања санкција, изјавио је заменик председника међувладине руско-иранске комисије за трговинско-економску сарадњу и министар за информационо-комуникационе технологије Ирана Махмуд Вајезин на састанку са руским министром енергетике Александром Новаком.

„Предложенe ценe у уговорима биле су у реду пре укидања санкција, сада је треба ускладити са светским ценама“, рекао је Вајези.

„Пројекте треба финализирати, а не постављати нове услове, јер то успорава њихову реализацију. Цена треба да буде у складу са светским нивоом“, нагласио је руски министар, одговарајући на примедбу Вајезија.

Новак је изјавио да је Русија спремна да одобри Ирану кредит за инфраструктурне пројекте од 2,5 милијарде доларе долара, али коначна одлука о суми кредита и условима још није договорена.

Раније је Новак изјавио да Русија и Иран преговарају о прављењу електричне мреже између земаља кроз територију Азербејџана и Јерменије.

Прес-секретар русијог председника Дмитриј Песков изјавио је раније да сарадња Москве и Техерана никад није прекидана, али да се од почетка сиријске кризе посебно развила.