Вицепремијер Русије: Забрана милдроната има политичку позадину

13-03-2016 06:42:59 | | / vostok.rs |


Вицепремијер Русије Аркадиј Дворкович изјавио је да то што је Светска антидопинг агенција препарат милдронат уврстила у списак забрањених супстанци има политичку позадину.

„Мислим да постоји политички фактор, а друго је питање да ли је он доминантан или ипак има реалних научних основа за укључивање овог или оног препарата у списак забрањених. То тек треба да буде разјашњено“, рекао је Дворкович у интервјуу агенцији „Р спорт“.

Према његовим речима, Влада Русије ће упутити званичан захтев за добијање резултата научних истраживања и надзора од колега из Светске антидопинг агенције у вези с милдронатом.

Светска антидопинг агенција уврстила је милдронат у списак забрањених супстанци 1. јануара. Препарат је забрањен како током такмичења, тако и у периодима када спортисти не учествују у такмичењима, а припада класи „Хормони и модулатори метаболизма“.

Недавно је објављено да је супстанца пронађена у телу многих руских спортиста, међу којима су тенисерка Марија Шарапова и клизачица Јекатерина Боброва.

„Закључци које је донела влада за сада су само прелиминарни, јер је потребна додатна истрага о конкретном препарату. Тражићемо преко званичних канала резултате научних истраживања и надзора колега из Светске антидопинг агенције“, рекао је Дворкович.

„Испитаћемо конкретне индивидуалне случајеве: шта се догодило у сваком конкретном случају. Где је постојало нарушавање за које је одговоран сам спортиста, где је супстанца, можда, била присутна после примене током прошле године, када је препарат још био дозвољен, где је реч о противзаконитим поступцима особа које су одговорне за присуство супстанце код спортиста. То се сада не може искључити. У крајњој мери, постоје прелиминарне сумње у вези с тим“, додао је Дворкович.