Руски роботи проговорили кинески

12-03-2016 02:10:22 | | / vostok.rs |


Руски роботи проговорили на кинеском. У сваком случају, пет робота које је направила руска компанија „Промобот“ сада дочекују посетиоце у једном од пословних центара у кинеском граду Хангџоу. Роботе је купила компанија „Кејси микроелектроникс“, а поред тога Кинези су наручили још 100 „андроида“ до краја 2017. године.

Кинески партнери и руски произвођачи су се упознали у децембру 2015. године на изложби робото–технике у Токију. Кинези су сада заинтересовани да оснују заједничку фирму у Кини која би се бавила производњом „промоботова“.

„Кејси микроелектроникс“ није прва компанија која је обратила пажњу на квалитете робота–асистента, каже за Спутњик један од оснивача компаније „Промобот“ Олег Кивокурцев:

„Наши роботи су тренутно најаутономнији на свету. Имају велику лингвистичку базу и зато је са њима могуће разговарати на неколико језика, укључујући кинески. Наши роботи памте све њихове саговорнике, препознају говор без обзира на ниво буке, а лица — чак и у потпуном мраку. То је у ствари робот–промотер, робот–асистент, који чак и у гомили људи може да саветује клијенте тржног центра, може да ради као водич у музеју. Руски робот кошта 10.000 долара, то је пет пута мање него било који други робот који има сличне функције. Осим тога, тај робот се прави искључиво од домаћих компонената“.

Руски програмери се не плаше да би конкуренти могли украсти њихову технологију. Како објашњава Кивокурцев, софтвер робота је немогуће копирати, и ако неко жели да неовлашћено користи „промобота“, он мора да направи софтвер изнова.