Руси радо купују српске производе

11-03-2016 04:12:26 | | / vostok.rs |


Министар трговине Москве Алексеј Немерјук за РТС каже да су Москва и Русија спремне да приме све производе које Србија понуди. Руски стучњаци и представници тамошњих трговинских ланаца у Привредној комори Србије састају се с представницима 50 компанија. Гости из Русије јуче су обишли неколико произвођача воћа и поврћа, јер хоће више хране, пре свега воћа и поврћа из Србије на свом тржишту.

Алексеј Немерјук за РТС каже да су Русија и Србија стари партнери и пријатељи и да Московљани и грађани целе Русије радо купују српске производе које сматрају еколошки чистим. С обзиром на ситуацију са другим земљама и санкције, Србија има могућности да повећа пласман на руском тржишту, истиче Немерјук.

За које производе је могуће обезбедити више места на руском тржишту?

- Ево на примеру једног од ваших највећих произвођача јабука "Делта аграр", његову целокупну производњу може да купи само један наш трговински ланац и очекујемо да потпишу уговор о дугорочној сарадњи. Ово је важан дан 45 србских компанија и 11 наших трговинских ланаца ће се договарати о конкретним пословима.

Како објашњавате то што је србски извоз на руско тржиште прошле године био 30 одсто мањи, а само прехрамбених производа за нешто више од 13 одсто?


- Нажалост, курсне промене, односно пад рубље је утицао на снижавање цена на нашем тржишту и умањио вредност увезене српске робе.

Шта можемо да очекујемо ове године?

- Без обзира на проблеме с курсом, очекујемо раст пласмана свежег воћа и поврћа, посебно јагодичастог воћа.

Шта бисте ви поручили србским произвођачима који желе да продају робу на руском тржишту?


- Не плашите се да радите у Русији. И Москва и Русија су спремне да приме све производе које понудите. Већ две године имамо "Агро-кластер", који омогућава пласман производа из једног центра. Желимо да на наше тржиште дођу и велике и мале компаније из Србије, а ми ћемо урадити све што можемо да им тај пут олакшамо.