Творац мелдонијума: Спортисти користе ову супстанцу због срца

10-03-2016 08:45:59 | | / vostok.rs |


Последњих неколико дана пет руских спортиста није прошло допинг тестове због коришћења супстанце мелдонијума, који је забранила Светска антидопинг агенција 1. јануара 2016. године. Резултати узорак клизачице Јекатерине Баброве, тркача Павла Кулижникова, тркача на кратке стазе Сјомена Елистратова и одбојкаша Александра Маркина били су позитивни.

Због коришћења мелдонијума, 7. марта је била дисквалификована тениска звезда Марија Шарапова. У последњих неколико дана допинг тест није прошло још четворо руска спортиста.

Забрана за мелдонијум ступила је на снагу почетком 2016. године. Трагови препарата су били пронађени у урину узетом од Шарапове за време Отвореног првенства Аустралије у јануару.

Тенисерка је испричала да већ десет година користи мелдонијум из здравствених разлога и навела да није знала да се лек нашао на списку препарата које је забранила Светска антидопинг агенција.

Сматра се да мелдонијум утиче благотворно на организам спортиста: повећава издржљивост, помаже бржем опоравку и стимулише рад нервног система.

Творац препарата Ивар Калвинш инсистира на томе да је мелдонијум лек, а не допинг.

„Све то време није било никакве сумње да је мелдонијум ефикасан у лечењу болести крвних судова. Он је веома популаран у земљама бившег Совјетског Савеза, пре свега као лек.

Међутим, спортисти га користе за заштиту организма током тренинга, изложени су великом терету, раде на граници физичких могућности. Веома им је важно да заштите своје срце“, рекао је шеф Института за органску синтезу Летоније професор Калвинш.