Амерички медији: Русија ствара нови нафтни картел

09-03-2016 09:20:48 | | / vostok.rs |


Москва ствара нови нафтни картел заједно са земљама–чланицама ОПЕК–а — РОПЕК, пишу амерички медији.

Русија је направила вешт потез у актуелној нафтној кризи, преузевши иницијативу за формирање новог нафтног картела на челу са Москвом, под чијом контролом ће се можда наћи три четвртине светских залиха нафте, пише амерички магазин „Бизнис инсајдер“.

Састанак Русије, Катара, Саудијске Арабије и Венецуеле 16. фебруара био је први корак у том правцу. Наредни састанак ће бити одржан средином марта, са бројним учесницима, а ако Русија тамо успе да постигне макар минимални консензус, она ће ојачати своју лидерску позицију, наводи се у чланку.

У позадини погоршања односа Саудијске Арабије са својим дугогодишњим савезником — САД, Русија је успела да убеди Ријад да замрзне део своје производње нафте.

Саудијска Арабија, чији односи са Вашингтоном су захладнели након закључивања нуклеарног споразума са Ираном, морао је да тражи новог савезника ради заштите својих интереса у Персијском заливу, узимајући у обзир претње Ријаду од стране ДАЕШ–а и Ирана.

Иако се и Русија и Саудијска Арабија налазе на супротним странама у сиријској кризи, озбиљно снижење цена нафте постало је добар тренутак за Москву да закључи савез са Ријадом, наводи лист.

Ако Москва успе да се договори са Ираном и Ираком постаће неформални лидер главних земаља–произвођача нафте у свету на које отпада скоро 73 одсто светских залиха црног злата.

Осим тога, Русија се залаже за укидање плаћања нафте у доларима и инсистира на плаћању у локалним валутама. У случају стварања РОПЕК–а вероватноћа за укидањем плаћања у доларима нагло би порасла, док би нови „картел земаља–произвођача нафте у свету на челу са Русијом нарушио постојећу равнотежу снага“, наводи се у чланку.