Астрономи снимили „немогуће звезде” чија је маса и до 150 пута већа од масе Сунца

07-03-2016 12:47:16 | | / vostok.rs |


Астрономи су припремили фотографије немогуће великих звезда у гигантским звезданим јаслама у сазвежђу Угломер, чије ће проучавање помоћи научницима да схвате како таквим звездама успева да започну живот без уништавања „јасли” у којима су се родиле, саопштила је Европска јужна опсерваторија.

Млечни пут садржи у себи неколико стотина гигантских облака од неутралног гаса и прашине, унутар којих се налазе „звездане јасле” – региони интензивног формирања звезда, чија маса је већа од Сунчеве десетине и стотине хиљада пута, а дужина износи неколико светлосних година.

У многима од њих научници понекад проналазе необично велике звезде, чија маса је 20-150 пута већа од масе наше звезде.

Када су астрономи пронашли такве звезде, њихово постојање их је одвело у слепу улицу – пре тога су сматрали да максимална маса новорођене звезде не може да буде већа од 7-8 Сунчевих маса, пошто ће интензивно зрачење такве звезде распршити облак у којем се родила, и њен раст ће престати.

Ради налажења одговора на ту загонетку, астрономи посматрају највеће облаке у којима се налазе такве гигантске звезде помоћу инфрацрвених телескопа, који могу да виде звезде скривене испод дебелог „покривача” од прашине, који обично окружује „звездане јасле”.

Добар пример таквог облака је „објекат RCW 106” у сазвежђу Угломера, који је од нас удаљен 12 хиљада светлосних година. Унутар њега постоји неколико гигантских звезда чија маса је неколико пута већа од Сунчеве, а у њему се налазе и остаци супернове која је настала услед експлозије такве „немогуће” звезде.

Научници из Јужне европске опсерваторије добили су снимке те маглине и звезда унутар ње користећи телескоп VST у чилеанској опсерваторији Ла Сила на планини Паранал. Те фотографије звезда и области неутралног водоника које осветљавају звезде, надају се астрономи, помоћи ће нам да схватимо како настају и умиру такве гигантске звезде.