До Марса за месец и по дана

03-03-2016 04:06:55 | | / vostok.rs |


Нови космички брод на коме раде руски научници омогућиће да се на Марс уместо садашњих годину и по дана, путује месец дана, уз могућност повратка на Земљу.

Брод са нуклеарним мотором на којем раде научници Росатома и Роскосмоса омогућиће да се до Марса стигне за невероватно кратко време — око месец и по дана, рекао је генерални директор Росатома Сергеј Киријенко.

„Актуелни космички бродови омогућавају да се на Марс стигне за годину и по, без могућности повратка и маневрисања — они се само једном покрећу и даље се крећу путањом“, рекао је Киријенко у Савету Федерације.

„Брод са мотором на нуклеарни погон омогућиће стизање на Марс за месец-месец и по и повратак, јер остаје могућност маневрисања“, навео је шеф Росатома.

Росатом и Роскосмос раде на овом пројекту од 2010. године. Његов циљ је стварање транспортно-нуклеарног брода мегаватне класе. У састав брода улази нуклеарни реактор и системи који су потребни за производњу горива, као и за управљање реакторима и његовој заштити.

Техничко решење које се налази у концепцији модула омогућиће да се реализује широк спектар космичких задатака, укључујући мисију на удаљене планете и стварање аутоматских база на њима.

Научници планирају да 2018. године представе тестирани образац нуклеарног реактора за овај брод са нуклеарним мотором.